SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-42675"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-42675" > IT som stöd för str...

IT som stöd för strategiska beslut : en studie av datorimplementerade modeller av verksamhet som stöd för beslut om anskaffning av JAS 1982

Odar, Susanne, 1961- (författare)
Linköpings universitet,EISLAB - Economic Information Systems,Tekniska högskolan
Rapp, Birger, Professor, 1940- (preses)
Linköpings universitet,Institutionen för datavetenskap,Tekniska högskolan
 (creator_code:org_t)
ISBN 9173732249
Linköping : Linköpings universitet, 2002
Svenska 116 s.
Serie: Linköping Studies in Science and Technology. Thesis, 0280-7971 ; 916
  • Licentiatavhandling (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Värdet av utvecklingen och användningen av värderingsmodeller inför beslutet om anskaffning av JAS 1982 beskrivs och analyseras i denna avhandling. Inom försvaret har datorimplementerade modeller av verksamhet - värderingsmodeller - använts som stöd för beslut sedan 1960-talet. Litteratur som belyser värdet av värderingsmodeller är dock sparsam. Kunskapen om värderingsmodellers möjligheter för att stödja lärande, kommunikation och beslut är begränsad. IT-utvecklingen ger nya tekniska möjligheter och intresset för värderingsmodeller ökar. Det finns därför en ökad risk för felinvesteringar.Det övergripande syftet med avhandlingen är att söka förståelse för hur värderingsmodeller kan bidra till att skapa, utveckla och kommunicera mentala modeller av verksamhet som stöd för beslut. Vilket värde värderingsmodellerna hade i det valda fallet och hur det skapades beskrivs och analyseras utgående från teorier om kunskap, kommunikation och beslutsfattande samt utgående från intervjuer med aktörer som medverkade i beslutsprocessen. Det framkommer att de som utveckla och använde modellerna utvecklade gemensam kunskap om flygplansalternativens förmåga, som kunde användas som underlag för beslut. Modellerna bidrog till detta. men de aktörer som medverkade och det arbetssättet som tillämpades var avgörande för det värde som skapades.En slutsats är att värderingsmodeller kan bidra till att skapa, utveckla och kommunicera mentala systemmodeller av verksamhet, men att de krävs mycket för att de skall göra det. Det ställs framförallt stora krav på beslutsfattarna och på de aktörerna som utvecklar och använder modellerna för att de skall vara av värde.

Ämnesord

NATURVETENSKAP  -- Data- och informationsvetenskap -- Datavetenskap (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Computer and Information Sciences -- Computer Sciences (hsv//eng)

Nyckelord

Computer science
Datavetenskap
Economic Information Systems
Ekonomiska informationssystem

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
lic (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy