SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-71373"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:liu-71373" > Effects of moderate...

Effects of moderate red wine consumption on liver fat and blood lipids : a prospective randomized study

Kechagias, Stergios (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Internmedicin,Hälsouniversitetet,Endokrin- och magtarmmedicinska kliniken US
Zanjani, Sepehr (författare)
Linköpings universitet,Internmedicin,Hälsouniversitetet
Gjellan, Solveig (författare)
Linköpings universitet,Internmedicin,Hälsouniversitetet
visa fler...
Dahlqvist Leinhard, Olof (författare)
Linköpings universitet,Medicinsk radiofysik,Hälsouniversitetet,Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV
Kihlberg, Johan (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Medicinsk radiologi,Hälsouniversitetet,Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV,Röntgenkliniken i Linköping
Smedby, Örjan (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV,Medicinsk radiologi,Hälsouniversitetet,Röntgenkliniken i Linköping
Johansson, Lars (författare)
Uppsala universitet,Enheten för radiologi,Uppsala University
Kullberg, Joel (författare)
Uppsala universitet,Enheten för radiologi,Uppsala University
Ahlström, Håkan (författare)
Uppsala universitet,Enheten för radiologi,Uppsala University
Lindström, Torbjörn (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Internmedicin,Hälsouniversitetet,Endokrin- och magtarmmedicinska kliniken US
Nyström, Fredrik (författare)
Östergötlands Läns Landsting,Linköpings universitet,Internmedicin,Hälsouniversitetet,Endokrin- och magtarmmedicinska kliniken US
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2011-05-23
2011
Engelska.
Ingår i: Annals of Medicine. - : Informa Healthcare. - 0785-3890 .- 1365-2060. ; 43:7, s. 545-554
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background : There have been no human prospective randomized studies of the amount of alcohol that can induce hepatic steatosis. less thanbrgreater than less thanbrgreater thanMethods : Thirty-two healthy women and twelve healthy men (34 +/- 9 years of age) were randomized to consume 150 ml of red wine/day for women (16 g ethanol/day) or double that amount for men (33 g ethanol/day), or to alcohol abstention for 90 days. Participants underwent proton-nuclear magnetic-resonance spectroscopy for measurement of hepatic triglyceride content (HTGC). Blood samples for assessment of cardiovascular risk were drawn before and after the intervention. less thanbrgreater than less thanbrgreater thanResults: After exclusion of three subjects with steatosis at baseline a trend towards increased HTGC was apparent for red wine (before median: 1.1%, range 0.2-3.9%, after median: 1.1%, range 0.5-5.2%, P = 0.059) a difference that was statistically significant compared with abstainers (p = 0.02). However, no subject developed hepatic steatosis. Low-density lipoprotein (LDL)-cholesterol was lowered by red wine (-0.3 mmol/l, SE-0.1, 95% CI-0.6 to -0.04). less thanbrgreater than less thanbrgreater thanConclusions: Moderate consumption of red wine during three months increased HTGC in subjects without steatosis at baseline. However, since not a single participant developed steatosis we suggest that the threshold of alcohol consumption to define nonalcoholic fatty liver disease should not be lower than the amount in our study.

Nyckelord

alcohol
hepatic triglyceride content
NAFLD
MEDICINE
MEDICIN

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy