SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:mau-13132"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:mau-13132" > Högskoleexamen – mö...

Högskoleexamen – möjlighet eller rättighet? Studenter med funktionsnedsättningar och högskolestudier : en litteraturstudie

Larsdotter Frid, Hanna (författare)
Krantz, Oskar (författare)
Malmö högskola,Institutionen för hälso- och välfärdsstudier (HV)
 (creator_code:org_t)
Malmö University, Faculty of Health and Society, Department of Health and Welfare Studies, 2013
Svenska 27 s.
Serie: Occasional Papers in Disability & Rehabilitation ; 2012:1
  • Rapport (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Syfte: Syftet med föreliggande studie är att beskriva forskningsläget angående hur högskolestudier kan tillgängliggöras för personer med funktionsnedsättningar, samt i förlängningen att illustrera det praktiska tillgängliggörandet, vilket utmynnar i förslag på fortsatt forskning. Metod: Studien genomförs som en litteraturöversikt/kunskapsöversikt/review, en s.k. scoping study, av 92 artiklar. Därigenom kartläggs forskning om, och utformning av existerande, stödformer, såväl nationellt, som, inte minst, internationellt. Resultat: Resultat avseende tillgänglighet i högre utbildning presenteras under tre teman: (1) Situationen idag; (2) generella aspekter; och (3) funktionsnedsättningsspecifika aspekter. Generellt sett finns idag olika former av stöd för studenter med funktionsnedsättningar, men användningen av stödet, liksom högskolans tillhandahållande, skiftar. För specifika grupper varierar stödet och det finns idag former för att tillhandahålla stöd för olika grupper, men det synes svårare att göra den konkreta undervisningssituationen tillgänglig för alla än att t ex ha lokaler som är tillgängliga. Slutsatser: De slutsatser som presenteras görs i form av förslag till fortsatt forskning, och fyra sådana förslag har definierats: (1) Att vara student och ha en funktionsnedsättning (dvs ett individuellt perspektiv); (2) hur fungerar olika typer av stöd idag (utifrån både ett mottagar- och ett tillhandahållandeperspektiv); (3) varför är personer med funktionsnedsättningar underrepresenterade vid högskolan och vad kan göras för att förändra detta (dvs att förbereda, och eventuellt genomföra, implementering utifrån lärdomar från förslagen 1 och 2); och (4) gränsen mellan rättmätigt och otillbörligt stöd i studiesituationen, och eventuellt fusk i syfte att erhålla stöd (kartläggning av dagens situation).

Nyckelord

funktionshinder
funktionsnedsättningar
högre utbildning
högre studier
högskola
student
studiesituation
tillgänglighet
universitet

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
rap (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Larsdotter Frid, ...
Krantz, Oskar
Delar i serien
Av lärosätet
Malmö universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy