Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:naturvardsverket-6633" >
Phosphorous flame r...
Phosphorous flame retardants in Swedish market basket food samples, and estimation of per capita intake
-
- Darnerud, Per Ola (författare)
- Utförare miljöövervakning, Livsmedelsverket, SLV
-
- Glynn, Anders (författare)
- Utförare miljöövervakning, Livsmedelsverket, SLV
-
- Covaci, Adrian (författare)
- University of Antwerp, Belgium
-
visa fler...
-
- Malarvannan, Govindan (författare)
- University of Antwerp, Belgium
-
- Poma, Giulia (författare)
- University of Antwerp, Belgium
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
- Uppsala : Livsmedelsverket, 2016
- Engelska 18 s.
- Relaterad länk:
-
https://naturvardsve... (primary) (Raw object)
-
visa fler...
-
https://naturvardsve... (primary) (Raw object)
-
https://urn.kb.se/re...
-
https://urn.kb.se/re...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- Analyser av åtta fosforinnehållande flamskyddsmedel (PFRs) har utförts i matkorgsprover från den senaste matkorgsundersökningen (Matkorgen 2015). De ämnen som analyseras är (i förkortning) TEHP, TNBP, TCEP, TBOEP, TPHP, EHDPHP, TDCIPP samt TCIPP. De undersökta matkorgsproverna kommer från studier där matkassar från vanliga livsmedelskedjor i Sverige tas in för analys, och där de insamlade livsmedlen analyseras gruppvis (ex kött, fisk, mejeriprodukter, spannmål) för en mängd näringsämnen men även toxiska ämnen. Med hjälp av försäljningsstatistik kan konsumtionen av olika livsmedelsgrupper beräknas, och tillsammans med haltdata kan per capita-intaget för dessa ämnen tas fram. Det är första gången som matkorgsprover analyseras för förekomst av PFRs.Mätbara halter av ett flertal av undersökta PFRs kunde analyseras i proverna från de tretton olika livsmedelsgrupperna, och högst halter återfanns generellt i prover från cerealier, bakverk, fetter/oljor , vegetabilier, samt socker och sötsaker. Högst halter i livsmedel, och även det beräknade högsta per capita-intaget (49 ng/kg kroppsvikt/dag), observerades för EHDPHP (etylhexyldifenylfosfat). För fyra PFRs (TCEP, TPHP, TDCIPP och TCIPP) låg per capita-intaget på 6-12 ng/kg kroppsvikt/dag, medan inga beräkningar gjordes för de tre återstående pga att flertalet haltdata
Ämnesord
- NATURVETENSKAP -- Geovetenskap och miljövetenskap -- Miljövetenskap (hsv//swe)
- NATURAL SCIENCES -- Earth and Related Environmental Sciences -- Environmental Sciences (hsv//eng)
Nyckelord
- Health
- Hälsorelaterad miljöövervakning
- A Non-Toxic Environment
- Giftfri miljö
- Nationell miljöövervakning
- National
- Biologiska mätdata - organiska ämnen
Publikations- och innehållstyp
- vet (ämneskategori)
- rap (ämneskategori)