Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:oru-39697" >
Combating inflammag...
Combating inflammaging through a Mediterranean whole diet approach : The NU-AGE project's conceptual framework and design
-
- Santoro, Aurelia (författare)
- Department of Experimental, Diagnostic and Specialty Medicine, University of Bologna, Bologna, Italy
-
- Pini, Elisa (författare)
- C.I.G. Interdepartmental Centre ‘‘L. Galvani’’, University of Bologna, Bologna, Italy
-
- Scurti, Maria (författare)
- Department of Experimental, Diagnostic and Specialty Medicine, University of Bologna, Bologna, Italy
-
visa fler...
-
- Palmas, Giustina (författare)
- C.I.G. Interdepartmental Centre ‘‘L. Galvani’’, University of Bologna, Bologna, Italy
-
- Berendsen, Agnes (författare)
- Department of Human Nutrition, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands
-
- Brzozowska, Anna (författare)
- Division of Human Nutrition, Warsaw University of Life Sciences (WULS-SGGW), Warsaw, Poland
-
- Pietruszka, Barbara (författare)
- Division of Human Nutrition, Warsaw University of Life Sciences (WULS-SGGW), Warsaw, Poland
-
- Szczecinska, Anna (författare)
- Division of Human Nutrition, Warsaw University of Life Sciences (WULS-SGGW), Warsaw, Poland
-
- Cano, Noël (författare)
- Centre de Recherche en Nutrition Humaine d’Auvergne, INRA-Clermont Universite´,Clermont-Ferrand, France
-
- Meunier, Nathalie (författare)
- Unite´ d’Exploration en Nutrition, Centre Hospitalier Universitaire, Clermont-Ferrand, France
-
- de Groot, C. P. G. M. (författare)
- Department of Human Nutrition, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands
-
- Feskens, Edith (författare)
- Department of Human Nutrition, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands
-
- Fairweather-Tait, Susan (författare)
- Norwich Medical School, University of East Anglia, Norwich, UK
-
- Salvioli, Stefano (författare)
- Department of Experimental, Diagnostic and Specialty Medicine, University of Bologna, Bologna, Italy
-
- Capri, Miriam (författare)
- Department of Experimental, Diagnostic and Specialty Medicine, University of Bologna, Bologna, Italy
-
- Brigidi, Patrizia (författare)
- Department of Pharmacy and Biotechnology, University of Bologna, Bologna, Italy
-
- Franceschi, Claudio (författare)
- Department of Experimental, Diagnostic and Specialty Medicine, University of Bologna, Bologna, Italy; C.I.G. Interdepartmental Centre ‘‘L. Galvani’’, University of Bologna, Bologna, Italy
-
- Fabbri, Cristina (författare)
- Universitá di Bologna, Bologna, Italy
-
- Bertarelli, C. (författare)
- Karolinska Institutet
-
- Izzi, M. (författare)
- Universitá di Bologna, Bologna, Italy
-
- Mazzocchi, M. (författare)
- Universitá di Bologna, Bologna, Italy
-
- Cardigny, J. M. (författare)
- Institut National de la RechercheAgronomique, Marcenat, France
-
- Morio, B. (författare)
- Institut National de la RechercheAgronomique, Marcenat, France
-
- Rossi, D. (författare)
- Spread EuropeanSafetyGeie, Roma, Italy
-
- Notarfonso, M. (författare)
- Spread EuropeanSafetyGeie, Roma, Italy
-
- O'Toole, P. W. (författare)
- University College Cork, Cork, Ireland; National University of Ireland, Galway, Ireland
-
- Cashman, K. (författare)
- University College Cork, Cork, Ireland; National University of Ireland, Galway, Ireland
-
- Carding, S. R. (författare)
- Institute of Food Research, Norwich, United Kingdom
-
- Nicoletti, C. (författare)
- Institute of Food Research, Norwich, United Kingdom
-
- Jacobs, D. (författare)
- FoodDrinkEurope, Bruxelles, Belgium
-
- Xipsiti, M. (författare)
- FoodDrinkEurope, Bruxelles, Belgium
-
- Fernandez, L. (författare)
- European Food Information Council AISBL, Bruxelles, Belgium
-
- Willis, J. (författare)
- European Food Information Council AISBL, Bruxelles, Belgium
-
- Irz, X. (författare)
- Maa Ja Elintarviketalouden Tutkimuskeskus, Helsinki, Finland
-
- Kuosmanen, N. (författare)
- Maa Ja Elintarviketalouden Tutkimuskeskus, Helsinki, Finland
-
- Gonos, E. S. (författare)
- Ethniko Idryma Erevnon, Athens, Greece
-
- Voutetakis, K. (författare)
- Ethniko Idryma Erevnon, Athens, Greece
-
- Salmon, M. (författare)
- Straticell Screening Technologies, Les Isnes, Belgium
-
- Toussaint, O. (författare)
- Straticell Screening Technologies, Les Isnes, Belgium
-
- Traill, B. W. (författare)
- The University of Reading, Reading, United Kingdom
-
- Nocella, G. (författare)
- The University of Reading, Reading, United Kingdom
-
- Caracciolo, B. (författare)
- Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
-
- Xu, W. (författare)
- Karolinska Institutet
-
- Mikko, Ikonen (författare)
- Valio Oy, Tampere, Finland
-
- Tuure, T. (författare)
- Valio Oy, Tampere, Finland
-
- Brummer, Robert Jan, 1957- (författare)
- Örebro universitet,Institutionen för läkarutbildning
-
- Kadi, Fawzi, 1970- (författare)
- Örebro universitet,Institutionen för hälsovetenskap och medicin,RISPA- MEP-RG
-
- Breton, S (författare)
- Lesieur SAS, Mayenne, France
-
- Triomphe, M. (författare)
- Lesieur SAS, Mayenne, France
-
- Magario, G (författare)
- Villani s.p.a, Rangone MO, Italy
-
- Villani, F (författare)
- Villani s.p.a, Rangone MO, Italy
-
- Pancrazio, A. (författare)
- Pancrazio SpA, Cava de' Tirreni SA, Italy
-
- Teufner, B. (författare)
- WiesbauerGourmet Gastro GmbH, Sitzenberg-Reidling, Austria
-
- Stocker, J. (författare)
- WiesbauerGourmet Gastro GmbH, Sitzenberg-Reidling, Austria
-
- Echevarría, F. J. (författare)
- Vidreres Llet, S.L., Girona, Spain
-
- Iglesias, J. R. (författare)
- Vidreres Llet, S.L., Girona, Spain
-
- Smrz, F. (författare)
- Zeelandia Spol. s r.o., Malšice, Czech Republic
-
- Krejcirova, L (författare)
- Zeelandia Spol. s r.o., Malšice, Czech Republic
-
- Koytsomitropoulou, E. (författare)
- Mevgal SA, Koufalia, Greece
-
- Georgakidis, K. (författare)
- Mevgal SA, Koufalia, Greece
-
- Yornuk, R. (författare)
- Yoruk Sut Urunleri Hayvancilik Gida San. Ve Tic. Ltd., Mersin, Turkey
-
- Ucar, C. (författare)
- Yoruk Sut Urunleri Hayvancilik Gida San. Ve Tic. Ltd., Turkey
-
- Van Ommen, B. (författare)
- Dutch Organization for Applied Scientific Research (TNO), , ,Netherlands
-
- Bouwman, J. (författare)
- Dutch Organization for Applied Scientific Research (TNO), , ,Netherlands
-
- Collino, S. (författare)
- Nestec S.A., Vevey, Switzerland
-
- Jankovics, C. (författare)
- Mirelite Mirsa Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag, Albertirsa, Hungary
-
- Losó, A. (författare)
- Mirelite Mirsa Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag, Albertirsa, Hungary
-
- de Vos, W (författare)
- Wageningen Universiteit, Wageningen, Netherlands
-
- Fuentes, S (författare)
- Wageningen Universiteit, Wageningen, Netherlands
-
- Commelin, E (författare)
- EC6 Sarl, Paris, France
-
visa färre...
-
Department of Experimental, Diagnostic and Specialty Medicine, University of Bologna, Bologna, Italy CI.G. Interdepartmental Centre ‘‘L. Galvani’’, University of Bologna, Bologna, Italy (creator_code:org_t)
- Clare, Ireland : Elsevier BV, 2014
- 2014
- Engelska.
-
Ingår i: Mechanisms of Ageing and Development. - Clare, Ireland : Elsevier BV. - 0047-6374 .- 1872-6216. ; 136-137, s. 3-13
- Relaterad länk:
-
https://urn.kb.se/re...
-
visa fler...
-
https://doi.org/10.1...
-
http://kipublication...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- The development of a chronic, low grade, inflammatory status named "inflammaging" is a major characteristic of ageing, which plays a critical role in the pathogenesis of age-related diseases. Inflammaging is both local and systemic, and a variety of organs and systems contribute inflammatory stimuli that accumulate lifelong. The NU-AGE rationale is that a one year Mediterranean whole diet (considered by UNESCO a heritage of humanity), newly designed to meet the nutritional needs of the elderly, will reduce inflammaging in fully characterized subjects aged 65-79 years of age, and will have systemic beneficial effects on health status (physical and cognitive). Before and after the dietary intervention a comprehensive set of analyses, including omics (transcriptomics, epigenetics, metabolomics and metagenomics) will be performed to identify the underpinning molecular mechanisms. NU-AGE will set up a comprehensive database as a tool for a systems biology approach to inflammaging and nutrition. NU-AGE is highly interdisciplinary, includes leading research centres in Europe on nutrition and ageing, and is complemented by EU multinational food industries and SMEs, interested in the production of functional and enriched/advanced traditional food tailored for the elderly market, and European Federations targeting policy makers and major stakeholders, from consumers to EU Food & Drink Industries.
Ämnesord
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskap -- Idrottsvetenskap (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences -- Sport and Fitness Sciences (hsv//eng)
Nyckelord
- Inflammaging
- ageing
- mediterranean diet
- elderly-tailored foods
- gut micobiota
Publikations- och innehållstyp
- ref (ämneskategori)
- art (ämneskategori)
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Santoro, Aurelia
-
Pini, Elisa
-
Scurti, Maria
-
Palmas, Giustina
-
Berendsen, Agnes
-
Brzozowska, Anna
-
visa fler...
-
Pietruszka, Barb ...
-
Szczecinska, Ann ...
-
Cano, Noël
-
Meunier, Nathali ...
-
de Groot, C. P. ...
-
Feskens, Edith
-
Fairweather-Tait ...
-
Salvioli, Stefan ...
-
Capri, Miriam
-
Brigidi, Patrizi ...
-
Franceschi, Clau ...
-
Fabbri, Cristina
-
Bertarelli, C.
-
Izzi, M.
-
Mazzocchi, M.
-
Cardigny, J. M.
-
Morio, B.
-
Rossi, D.
-
Notarfonso, M.
-
O'Toole, P. W.
-
Cashman, K.
-
Carding, S. R.
-
Nicoletti, C.
-
Jacobs, D.
-
Xipsiti, M.
-
Fernandez, L.
-
Willis, J.
-
Irz, X.
-
Kuosmanen, N.
-
Gonos, E. S.
-
Voutetakis, K.
-
Salmon, M.
-
Toussaint, O.
-
Traill, B. W.
-
Nocella, G.
-
Caracciolo, B.
-
Xu, W.
-
Mikko, Ikonen
-
Tuure, T.
-
Brummer, Robert ...
-
Kadi, Fawzi, 197 ...
-
Breton, S
-
Triomphe, M.
-
Magario, G
-
Villani, F
-
Pancrazio, A.
-
Teufner, B.
-
Stocker, J.
-
Echevarría, F. J ...
-
Iglesias, J. R.
-
Smrz, F.
-
Krejcirova, L
-
Koytsomitropoulo ...
-
Georgakidis, K.
-
Yornuk, R.
-
Ucar, C.
-
Van Ommen, B.
-
Bouwman, J.
-
Collino, S.
-
Jankovics, C.
-
Losó, A.
-
de Vos, W
-
Fuentes, S
-
Commelin, E
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Idrottsvetenskap
- Artiklar i publikationen
-
Mechanisms of Ag ...
- Av lärosätet
-
Örebro universitet
-
Karolinska Institutet