SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:oru-46365"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:oru-46365" > Fatty acids from fi...

Fatty acids from fish : the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids.

Wall, Rebecca, 1979- (författare)
Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) Microbiome Ireland, University College Cork, Cork, Ireland,Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre
Ross, R. Paul (författare)
Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) Microbiome Ireland, Cork, Ireland; Biotechnology Centre, Teagasc Moorepark Food Research Centre, Fermoy, Ireland
Fitzgerald, Gerald F. (författare)
University College Cork, National University of Ireland, Cork, Ireland
visa fler...
Stanton, Catherine (författare)
Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) Microbiome Ireland, Cork, Ireland; Biotechnology Centre, Teagasc Moorepark Food Research Centre, Fermoy, Ireland
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2010-04-28
2010
Engelska.
Ingår i: Nutrition reviews. - Malden, USA : Wiley-Blackwell. - 0029-6643 .- 1753-4887. ; 68:5, s. 280-289
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Omega-6 (n-6) and omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids (PUFA) are precursors of potent lipid mediators, termed eicosanoids, which play an important role in the regulation of inflammation. Eicosanoids derived from n-6 PUFAs (e.g., arachidonic acid) have proinflammatory and immunoactive functions, whereas eicosanoids derived from n-3 PUFAs [e.g., eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA)] have anti-inflammatory properties, traditionally attributed to their ability to inhibit the formation of n-6 PUFA-derived eicosanoids. While the typical Western diet has a much greater ratio of n-6 PUFAs compared with n-3 PUFAs, research has shown that by increasing the ratio of n-3 to n-6 fatty acids in the diet, and consequently favoring the production of EPA in the body, or by increasing the dietary intake of EPA and DHA through consumption of fatty fish or fish-oil supplements, reductions may be achieved in the incidence of many chronic diseases that involve inflammatory processes; most notably, these include cardiovascular diseases, inflammatory bowel disease (IBD), cancer, and rheumatoid arthritis, but psychiatric and neurodegenerative illnesses are other examples.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

Anti-inflammatory
DHA
EPA
fish oil
omega-3

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Wall, Rebecca, 1 ...
Ross, R. Paul
Fitzgerald, Gera ...
Stanton, Catheri ...
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Näringslära
Artiklar i publikationen
Nutrition review ...
Av lärosätet
Örebro universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy