SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:oru-6682"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:oru-6682" > A breakfast with al...

  • Veldhorst, Margriet A. B. (författare)

A breakfast with alpha-lactalbumin, gelatin, or gelatin+TRP lowers energy intake at lunch compared with a breakfast with casein, soy, whey, or whey-GMP

  • Artikel/kapitelEngelska2009

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Edinburgh :European Society of Parenteral and Enteral Nutrition,2009
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:oru-6682
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-6682URI
  • https://doi.org/10.1016/j.clnu.2008.12.003DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • BACKGROUND & AIMS: Dietary protein plays a role in body weight regulation, partly due to its effects on satiety. The objective was to compare the effects of casein-, soy-, whey-, whey without glycomacropeptide (GMP)-, alpha-lactalbumin-, gelatin-, or gelatin with tryptophan (TRP)-protein breakfasts at two concentrations on subsequent satiety and energy intake (EI). METHODS: Twenty-four healthy subjects (mean+/-SEM BMI: 24.8+/-0.5 kg/m(2); age: 25+/-2 years) received a breakfast; a custard with casein, soy, whey, whey-GMP, alpha-lactalbumin, gelatin, or gelatin+TRP as protein source with either 10/55/35 (normal) or 25/55/20 (high) En% protein/carbohydrate/fat in a randomized, single-blind design. At the precedingly determined time point for lunch, 180 min, subjects were offered an ad lib lunch. Appetite profile (Visual Analogue Scales, VAS) and EI were determined. RESULTS: Both at the level of 10 and 25 En% from protein, EI at lunch was approximately 20% lower after an alpha-lactalbumin or gelatin (+TRP) breakfast (2.5+/-0.2 MJ) compared with after a casein, soy, or whey-GMP breakfast (3.2+/-0.3 MJ, p<0.05). Appetite ratings at 180 min differed 15-25 mm (approximately 40%, p<0.05) between types of protein. Differences in EI were a function of differences in appetite ratings (R(2)=0.4, p<0.001). CONCLUSIONS: Different proteins (alpha-lactalbumin, gelatin, gelatin+TRP) that are approximately 40% more satiating than other proteins (casein, soy, whey, whey-GMP) induce a related approximately 20% reduction of subsequent energy intake.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Nieuwenhuizen, Arie G. (författare)
  • Hochstenbach-Waelen, Ananda (författare)
  • Westerterp, Klaas R. (författare)
  • Engelen, Marielle P. K. J. (författare)
  • Brummer, RobertÖrebro universitet,Institutionen för klinisk medicin(Swepub:oru)rnbr (författare)
  • Deutz, Nicolaas E. P. (författare)
  • Westerterp-Plantenga, Margriet S. (författare)
  • Örebro universitetInstitutionen för klinisk medicin (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Clinical NutritionEdinburgh : European Society of Parenteral and Enteral Nutrition28:2, s. 147-1550261-56141532-1983

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy