SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-26216"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-26216" > Conceptual relation...

Conceptual relationships between the ICF and experiences of mealtimes and related tasks among persons with Parkinson's disease

Westergren, Albert (författare)
Kristianstad University,Patient Reported Outcomes - Clinical Assessment Research and Education (PROCARE)
Hagell, Peter (författare)
Kristianstad University,Patient Reported Outcomes - Clinical Assessment Research and Education (PROCARE)
Wendin, Karin (författare)
RISE,SP Food and Bioscience,University of Copenhagen, Denmark; Kristianstad University, Sweden,Food and Meals in Everyday Life (MEAL)
visa fler...
Sjödahl Hammarlund, Catharina (författare)
Kristianstad University,Lund University,Lunds universitet,Människan i rörelse: hälsa och rehabilitering,Forskargrupper vid Lunds universitet,Human Movement: health and rehabilitation,Lund University Research Groups,Patient Reported Outcomes - Clinical Assessment Research and Education (PROCARE)
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2016-08-01
2016
Engelska.
Ingår i: Nordic journal of nursing research. - : SAGE Publications. - 2057-1585 .- 2057-1593. ; 36:4, s. 201-208
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The aim was to investigate experiences of mealtimes and related tasks among people with Parkinson’s disease (PD) and to link these conceptually to the International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). Data were collected by use of semi-structured interviews of 19 people with PD. Inductive content analysis resulted in five categories: 1) Managing mealtime preparations and related tasks, 2) Compromised physical control, 3) Difficulties enjoying meals, 4) Difficulties eating together with others, and 5) Strategies to maintain conventional norms and independence. Deductive content analysis linked the categories to the ICF categories: body functions (mental, sensory, neuromusculoskeletal and movement-related functions); activities (self-determination and chores); participation (interpersonal interactions and relationships); and environmental factors (conventional norms, attitudes of friends and strangers). Emotional and involuntary movement functions were represented in all five inductively derived categories. Eating difficulties may have negative consequences on participation and the emotional wellbeing of people with Parkinson’s disease.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Omvårdnad (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nursing (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Arbetsterapi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Occupational Therapy (hsv//eng)

Nyckelord

content analysis
cooking
eating difficulties
ICF
mealtime
Parkinson’s disease

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Westergren, Albe ...
Hagell, Peter
Wendin, Karin
Sjödahl Hammarlu ...
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Omvårdnad
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Arbetsterapi
Artiklar i publikationen
Nordic journal o ...
Av lärosätet
RISE
Lunds universitet
Högskolan Kristianstad

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy