SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-33985"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-33985" > Effect of drying an...

Effect of drying and extrusion processing on physical and nutritional characteristics of bilberry press cake extrudates

Höglund, Evelina (författare)
RISE,Jordbruk och livsmedel,RISE Research Institutes of Sweden
Eliasson, Lovisa (författare)
RISE,Jordbruk och livsmedel,RISE Research Institutes of Sweden
Oliveira, Gabriel (författare)
Chalmers University of Technology, Sweden,Chalmers tekniska högskola
visa fler...
Almli, Valerie L. (författare)
Nofima AS, Norway,Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research (Nofima)
Sozer, Nesli (författare)
VTT Tecnhical Research Centre of Finland, Finland,Teknologian Tutkimuskeskus (VTT),Technical Research Centre of Finland (VTT)
Alminger, Marie, 1957 (författare)
Chalmers University of Technology, Sweden,Chalmers tekniska högskola
visa färre...
 (creator_code:org_t)
Elsevier BV, 2018
2018
Engelska.
Ingår i: Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie. - : Elsevier BV. - 0023-6438 .- 1096-1127. ; 92, s. 422-428
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Mild drying and extrusion processing of side streams from berry juice production can enable retention of valuable compounds in the food chain and reduce waste production. The aim of this study was to evaluate the applicability of using hot air (HA) and microwave assisted hot air (MWHA) drying combined with extrusion for conversion of bilberry press cake into value-added extruded food products. Bilberry press cake was dried at 40 °C by HA and MWHA drying to a moisture content of 17 g/100 g. A twin screw extruder (average feed rate 72 g/min, temperature profile 135-128-89-69 °C) was used to extrude products containing organic wholegrain rye flour and 10% or 25% dried bilberry press cake powder. A consumer panel (n = 15) evaluated four extrudates on hedonic and Just-About-Right (JAR) scales, with a main focus on texture properties. The results indicate that different drying techniques implied a difference in processing time (40% reduction with MWHA drying). However, the retention of total phenolics and physical characteristics of extruded snacks containing bilberry powders were independent of drying techniques. In sum, powder of bilberry press cake can be incorporated in cereal based extruded snacks with enhanced phenolic content and potential for palatable sensory properties.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Annan teknik -- Livsmedelsteknik (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Other Engineering and Technologies -- Food Engineering (hsv//eng)
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Kemiteknik -- Kemiska processer (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Chemical Engineering -- Chemical Process Engineering (hsv//eng)

Nyckelord

Extrusion
Food products
Fruit juices
Presses (machine tools)
Thermal processing (foods)
Extrusion processing
Microwave assisted
Nutritional characteristics
Physical characteristics
Sensory properties
Temperature profiles
Texture properties
Twin screw extruders
Drying

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy