SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-71919"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-71919" > Relationship betwee...

Relationship between hemolysis and lipid oxidation in red blood cell-spiked fish muscle; dependance on pH and blood plasma

Ghirmai, Semhar, 1993 (författare)
Chalmers University of Technology, Sweden,Chalmers tekniska högskola
Krona, Annika (författare)
RISE,Jordbruk och livsmedel,RISE Research Institutes of Sweden
Wu, Haizhou, 1987 (författare)
Chalmers University of Technology, Sweden,Chalmers tekniska högskola
visa fler...
Whalin, James, 1995 (författare)
Chalmers University of Technology, Sweden,Chalmers tekniska högskola
Axelsson, Michael, 1958 (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för biologi och miljövetenskap,Department of Biological and Environmental Sciences,University of Gothenburg, Sweden
Undeland, Ingrid, 1968 (författare)
Chalmers University of Technology, Sweden,Chalmers tekniska högskola
visa färre...
 (creator_code:org_t)
Nature Research, 2024
2024
Engelska.
Ingår i: Scientific Reports. - : Nature Research. - 2045-2322. ; 14:1
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The relationship between hemolysis and lipid oxidation was explored in red blood cell (RBCs)-spiked washed cod mince (WCM). At pH 6.8 and 3 ± 1 °C, intact RBCs (71 µM Hb) delayed lipid oxidation by 1 day compared to WCM with partly or fully lysed RBCs which oxidized immediately. Intact RBCs also lowered peak peroxide value (PV) and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) with up to 59.5% and 48.1%, respectively. Adding 3% (v/w) blood plasma to RBC-spiked WCM delayed the lipid oxidation onset from 1 to 3–4 days without delaying hemolysis. At pH 6.4 the oxidation onset in RBC-WCM was the same as for pH 6.8 while at pH 7.2–7.6 lipid oxidation was suppressed for 7 days. Micrographs revealed RBC-lysis from day 2 at pH 6.4 but at pH 7.6, RBC stayed intact for ≥ 7 days. Thus, assuring presence of plasma-derived antioxidants and/or elevating muscle pH to avoid hemolysis can aid valorization of blood rich underutilized fish raw materials. 

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Idrottsvetenskap (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Sport and Fitness Sciences (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper -- Fysiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Basic Medicine -- Physiology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper -- Farmakologi och toxikologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Basic Medicine -- Pharmacology and Toxicology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Nyckelord

Animals
Erythrocytes
Fishes
Hemolysis
Hydrogen-Ion Concentration
Lipids
Muscles
Plasma
lipid
animal
erythrocyte
fish
muscle
pH

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy