SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-71936"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-71936" > Attitudes and prefe...

Attitudes and preferences regarding plant-based yoghurt analogues among Swedish consumers with different dietary habits

Östlund, Johanna (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,RISE,Jordbruk och livsmedel,SLU Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden,Institutionen för molekylära vetenskaper,Department of Molecular Sciences,RISE Research Institutes of Sweden
Eriksson Röhnisch, Hanna (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för molekylära vetenskaper,Department of Molecular Sciences,SLU Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden
Zamaratskaia, Galia (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för molekylära vetenskaper,Department of Molecular Sciences,SLU Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden
visa fler...
Langton, Maud (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för molekylära vetenskaper,Department of Molecular Sciences,SLU Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden
Wendin, Karin (författare)
Kristianstad University, Sweden; University of Copenhagen, Denmark,Faculty of Natural Science,Centrum för Mat Hälsa och Handel Högskolan Kristianstad (FOHRK),Food and Meals in Everyday Life (MEAL),Department of Food and Meal Science,Fakulteten för naturvetenskap,Centre for Food Health and Retail at Kristianstad University (FOHRK),Avdelningen för mat- och måltidsvetenskap
visa färre...
 (creator_code:org_t)
 
AZTI-Tecnalia, 2024
2024
Engelska.
Ingår i: International Journal of Gastronomy and Food Science. - : AZTI-Tecnalia. - 1878-450X .- 1878-4518. ; 35
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • This study evaluated drivers and barriers in consumer willingness to purchase plant-based yoghurt analogues (PBYA) and assessed the most important attributes of PBYA. Questionnaire data from 702 Swedish adults (19% vegan, 20% lacto-ovo-vegetarian, 21% flexitarian, 41% omnivore) showed that attitudes and preferences regarding PBYA differed between consumers with different dietary preferences. Animal welfare was an important driver for vegans, while interest in trying new foods was one of the main drivers for omnivores. All four consumer groups believed that PBYA is good for the environment. The main reasons indicated for not consuming PBYA were unpleasant taste and lack of motive to switch from dairy yoghurt to PBYA. All groups indicated taste, appearance and price as overall driving forces when choosing PBYA. The importance of some factors, such as local ingredients, few additives and low sugar content, was rated higher by flexitarians and omnivores than by vegans and lacto-ovo vegetarians. These data about consumer attitudes and preferences regarding PBYA should be implemented during PBYA product development, especially when targeting different food preference groups. 

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)
SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Sociologi -- Sociologi (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Sociology -- Sociology (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

Dairy alternative
Dairy substitute
Flexitarian
Gurt
Questionnaire
Vegan

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy