SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8337"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8337" > Alginate, small bow...

  • Sandberg, Ann-SofieRISE,SIK – Institutet för livsmedelsforskning (författare)

Alginate, small bowel sterol excretion, and absorption of nutrients in ileostomy subjects

  • Artikel/kapitelEngelska1994

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 1994
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:ri-8337
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ri:diva-8337URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • The effect of alginate on ileostomy excretion of sterols and nutrients was investigated in six ileostomy subjects fed a constant low-fiber diet with or without supplementation with 7.5 g sodium alginate. A mean of 95% of uronic acids derived from the sodium alginate was recovered in the ileostomy contents. Supplementation with alginate increased fat excretion by 140% and decreased bile acids excretion by 12%. Sodium and potassium excretion were significantly increased whereas starch and nitrogen excretion were unchanged. Five of six subjects showed a decreased apparent absorption of iron and manganese with alginate, which, however, was not statistically significant. Absorption of phosphorus, calcium, magnesium, and zinc were unchanged. Almost no digestion of sodium alginate occurs in the stomach and small intestine. The increased fatty acids excretion may be explained by the binding or trapping of fatty acids in the gel matrix formed by alginate, which may also cause a reduced bile flow.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Andersson, H. (författare)
  • Bosoeus, I. (författare)
  • Carlsson, N.-G. (författare)
  • Hasselblad, K. (författare)
  • Härröd, MagnusRISE,SIK – Institutet för livsmedelsforskning (författare)
  • RISESIK – Institutet för livsmedelsforskning (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:American Journal of Clinical Nutrition60:5, s. 751-7560002-91651938-3207

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy