SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8347"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8347" > Sensory design of f...

Sensory design of foods for the elderly

Hall, G. (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
Wendin, Karin (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
 (creator_code:org_t)
2008-03-07
2008
Engelska.
Ingår i: Annals of Nutrition and Metabolism. - : S. Karger AG. - 0250-6807 .- 1421-9697. ; 52:SUPPL. 1, s. 25-28
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background/Aims:Elderly persons with dysphagia need food that requires little or no chewing, that is easy to swallow and has attractive sensory characteristics. The aim was to investigate how ingredients varied according to experimental designs influence the perceived sensory, chewing and swallowing characteristics of two types of texture-modified model foods. Methods: Meat- and carrot-based, texture-modified model foods were produced. The following parameters were varied: particle size, fat content, starch and egg composition. The samples were studied using sensory analyses, focus group discussions and consumer studies. Results: The design parameters mainly had an impact on sensory texture attributes. The experts in the focus groups selected three products of each type which were regarded as being optimal for older persons. All the products contained a high proportion of egg yolk and a low amount of starch. Older consumers considered all the selected products to be easy to chew and swallow. The differences between older persons in nursing homes compared to those living in their own homes could be linked to health. Conclusions: Optimization of factors influencing food quality through the use of experimental designs in combination with sensory and consumer studies is required in order to meet the needs and demands of older people. Copyright © 2008 S. Karger AG.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

Food Engineering
Livsmedelsteknik

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Hall, G.
Wendin, Karin
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Lantbruksvetensk ...
och Livsmedelsvetens ...
Artiklar i publikationen
Annals of Nutrit ...
Av lärosätet
RISE

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy