SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8361"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8361" > Volatile metabolite...

Volatile metabolites produced by six fungal species compared with other indicators of fungal growth on cereal grains

Borjesson, T. (författare)
SIK - The Swedish Institute for Food Research, Göteborg, Sweden; Department of Microbiology, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden
Stollman, U. (författare)
SIK - The Swedish Institute for Food Research, Göteborg, Sweden
Schnürer, Johan, 1957- (författare)
Department of Microbiology, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden
 (creator_code:org_t)
Washington : American Society for Microbiology, 1992
1992
Engelska.
Ingår i: Applied and Environmental Microbiology. - Washington : American Society for Microbiology. - 0099-2240 .- 1098-5336. ; 58:8, s. 2599-2605
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Six fungal species, Penicillium brevicompactum, P. glabrum, P. roqueforti, Aspergillus flavus, A. versicolor, and A. candidus, were inoculated on moistened and autoclaved wheat and oat grains. They were cultivated in glass vessels provided with an inlet and outlet for air. Air was passed through the vessels to collect volatile fungal metabolites on porous polymer adsorbents attached to the outlet. Samples were collected at two fungal growth stages. Adsorbed compounds were thermally desorbed, separated by gas chromatography, and identified by mass spectrometry. Differences in the production of volatile metabolites depended more on the fungal species than on the grain type. The fungal growth stage was not an important factor determining the composition of volatiles produced. 3-Methylfuran was produced in similar amounts regardless of the fungal species and substrate (oat versus wheat). The production of volatile metabolites was compared with the production of ergosterol and CO2 and the number of CFU. The production of volatile metabolites was more strongly correlated with accumulated CO2 production than with actual CO2 production and more strongly correlated with ergosterol contents of the grain than with numbers of CFU.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)
NATURVETENSKAP  -- Biologi -- Mikrobiologi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Biological Sciences -- Microbiology (hsv//eng)

Nyckelord

Food Engineering
Livsmedelsteknik

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Borjesson, T.
Stollman, U.
Schnürer, Johan, ...
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Lantbruksvetensk ...
och Livsmedelsvetens ...
NATURVETENSKAP
NATURVETENSKAP
och Biologi
och Mikrobiologi
Artiklar i publikationen
Applied and Envi ...
Av lärosätet
RISE
Örebro universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy