SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8430"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:ri-8430" > Rheology and micros...

Rheology and microstructure of Ca- and Na-?-carrageenan and locust bean gum gels

Lundin, Leif (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
Hermansson, Ann-Marie (författare)
RISE,SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik
 (creator_code:org_t)
1998
1998
Engelska.
Ingår i: Carbohydrate Polymers. - 0144-8617 .- 1879-1344. ; 34:4, s. 365-375
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The viscoelastic and microstructural influences of 0.1-0.6% locust bean gum on 0.5 or 1.0% ?-carrageenan gels, in different ionic environments, have been studied using small deformation oscillatory measurements and transmission electron microscopy (TEM). The results from the rheological measurements showed synergistic effects in the storage modulus, G?, as locust bean gum, of two different mannose to galactose ratios (3 and 5), was mixed with ion-exchanged Na-and Ca-?-carrageenan, in 0.25 M NaCl and 0.030 M CaCl2, respectively. The increase in G? was dependent on the mannose to galactose ratio, polymer concentrations, and ionic environment. At the supermolecular level, the microstructure of dilute samples has been visualised using low angle rotary metal shadowing for TEM. In the presence of sodium and calcium ions, the self-association of ?-carrageenan helices is moderate to low. Locust bean gum did not influence the supermolecular structure of ?-carrageenan to any large extent. The microstructure of the gels at the network level was studied using plastic embedding and thin sectioning for TEM. In both sodium and calcium ionic environments, the mixed gels showed a more homogeneous and connective network structure. © 1998 Elsevier Science Ltd. All rights reserved.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

Food Engineering
Livsmedelsteknik

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Lundin, Leif
Hermansson, Ann- ...
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Lantbruksvetensk ...
och Livsmedelsvetens ...
Artiklar i publikationen
Carbohydrate Pol ...
Av lärosätet
RISE

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy