Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-104140" >
Temporal trends (19...
-
Johansson, Jana H.Stockholms universitet,Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM),Stockholms universitet, Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM)
(författare)
Temporal trends (1999-2010) of perfluoroalkyl acids in commonly consumed food items
- Artikel/kapitelEngelska2014
Förlag, utgivningsår, omfång ...
-
Elsevier BV,2014
-
printrdacarrier
Nummerbeteckningar
-
LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:su-104140
-
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-104140URI
-
https://doi.org/10.1016/j.envpol.2014.01.026DOI
-
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-191947URI
Kompletterande språkuppgifter
-
Språk:engelska
-
Sammanfattning på:engelska
Ingår i deldatabas
Klassifikation
-
Ämneskategori:ref swepub-contenttype
-
Ämneskategori:art swepub-publicationtype
Anmärkningar
-
AuthorCount:7;
-
The aim of this study was to determine how dietary exposure to PFAAs has changed over the period when major production changes occurred. Archived samples (1999-2010) of eggs, milk and farmed rainbow trout were analyzed by ultra performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. Statistically significant decreasing trends were observed for concentrations of perfluorooctane sulfonic acid (PFOS) and perfluorohexane sulfonic acid (PFHxS) in fish (p < 0.002 and p < 0.032, respectively) and eggs (p < 0.001 for both compounds). Concentrations of PFOS in fish and eggs decreased by a factor of 10 and 40, respectively. In eggs there was also a statistically significant decreasing trend in concentrations of perfluorooctanoic acid (PFOA). The results of this study demonstrate that PFAA concentrations in food items from agricultural food chains and aquatic food chains close to sources respond rapidly to changes in environmental emissions. Implications for the overall understanding of human exposure are discussed.
Ämnesord och genrebeteckningar
Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)
-
Berger, UrsStockholms universitet,Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM),Stockholms universitet, Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM)(Swepub:su)urber
(författare)
-
Vestergren, RobinStockholms universitet,Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM),Norwegian Institute for Air Resarch NILU, Norway,Stockholms universitet, Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM)(Swepub:su)rove0027
(författare)
-
Cousins, Ian T.Stockholms universitet,Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM),Stockholms universitet, Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM)(Swepub:su)iacou
(författare)
-
Bignert, AndersSwedish Museum of Natural History, Stockholm, Sweden
(författare)
-
Glynn, AndersSwedish National Food Agency, Uppsala, Sweden
(författare)
-
Darnerud, Per OlaSwedish National Food Agency, Uppsala, Sweden
(författare)
-
Stockholms universitetInstitutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM)
(creator_code:org_t)
Sammanhörande titlar
-
Ingår i:Environmental Pollution: Elsevier BV188, s. 102-1080269-74911873-6424
Internetlänk
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas