SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-179672"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-179672" > Hinder och möjlighe...

Hinder och möjligheter för ökad genomströmning i lärarutbildningskurser - resultat från workshops med lärarutbildare på HSD

Jägerskog, Ann-Sofie, 1977- (författare)
Stockholms universitet,Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik
Lindberg, Viveca (författare)
Stockholms universitet,Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik
 (creator_code:org_t)
2020
2020
Svenska.
  • Konferensbidrag (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Tidigare rapporter (t.ex. UKÄ, 2017) har visat att genomströmningen på lärarutbildningarna är problematisk, något som även gäller Stockholms universitet. Syftet med detta projekt, som är finansierat med rektors medel för kvalitetsutveckling av utbildning, är att undersöka hur genomströmningen kan öka på HSD med bibehållen hög kvalitet. Detta är en central fråga för lärarutbildningen i stort och för den egna institutionen. I projektet har vi Analyserat statistiska uppgifter om genomströmningen inom institutionens (HSD) kurser i lärarutbildningarnaGenomfört och analyserat en kartläggningsuppgift bland lärarutbildare på HSDDistribuerat en enkät till de drygt 218 studenter som identifierades som avhopp under perioden 2013–2019 Påbörjat en kartläggning av vilka examinationsformer som används på institutionenGranskat nationella rapporter och ett urval av internationell forskning om avbrott i lärarutbildning specifikt och högre utbildning generellt Syftet med postern är att rapportera analysen av kartläggningsuppgiften bland HSD:s lärarutbildare. Denna genomfördes i två steg. I steg 1 identifierades “nycklar till god genomströmning”, d.v.s. vilka faktorer som ansågs möjliggörande respektive hindrande. I steg 2 relaterades detta bl.a. till olika examinationsformer. Fyra teman av framgångsfaktorer för god genomströmning identifierades i steg 1: Examinationsrelaterade faktorer Didaktiska strategier Interna (HSD) ramvillkor Externa (bortom HSD) ramvillkor Dessa konstruerades till två modeller som sammantaget synliggör hur de olika faktorerna samspelar (se Figur 1 och 2 nedan). I steg 2 kompletterades analysen med en femte faktor som nyanserade resultatet ytterligare, nämligen formerandet av en begynnande läraridentitet. Resultatet från kartläggningen bekräftar och nyanserar resultaten i tidigare studier som visar att hindren för genomströmning i högre utbildning kan ligga på såväl program- som strukturnivå (Alon & Gelbgiser, 2011; Darmody & Smyth, 2008). Resultatet från denna delstudie kommer att jämföras med enkätsvaren, samt sättas i relation till de examinationsformer som används på institutionen, och användas för att föreslå hur HSD:s didaktiska strategier, där examinationsformer utgör en del, kan vidareutvecklas.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Utbildningsvetenskap (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Educational Sciences (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Jägerskog, Ann-S ...
Lindberg, Viveca
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Utbildningsveten ...
Av lärosätet
Stockholms universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy