SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-26799"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:su-26799" > Validation of a foo...

  • Wilson, Kathryn M. (författare)

Validation of a food frequency questionnaire measurement of dietary acrylamide intake using hemoglobin adducts of acrylamide and glycidamide

  • Artikel/kapitelEngelska2009

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2008-10-15
  • Springer Science and Business Media LLC,2009
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:su-26799
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-26799URI
  • https://doi.org/10.1007/s10552-008-9241-7DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • OBJECTIVE: Acrylamide, a probable human carcinogen, is formed during high-heat cooking of many common foods. The validity of food frequency questionnaire (FFQ) measures of acrylamide intake has not been established. We assessed the validity of acrylamide intake calculated from an FFQ using a biomarker of acrylamide exposure. METHODS: We calculated acrylamide intake from an FFQ in the Nurses' Health Study II. We measured hemoglobin adducts of acrylamide and its metabolite, glycidamide, in a random sample of 342 women. Correlation and regression analyses were used to assess the relationship between acrylamide intakes and adducts. RESULTS: The correlation between acrylamide intake and the sum of acrylamide and glycidamide adducts was 0.31 (95% CI: 0.20-0.41), adjusted for laboratory batch, energy intake, and age. Further adjustment for BMI, alcohol intake, and correction for random within-person measurement error in adducts gave a correlation of 0.34 (CI: 0.23-0.45). The intraclass correlation coefficient for the sum of adducts was 0.77 in blood samples collected 1-3 years apart in a subset of 45 women. Intake of several foods significantly predicted adducts in multiple regression. CONCLUSIONS: Acrylamide intake and hemoglobin adducts of acrylamide and glycidamide were moderately correlated. Within-person consistency in adducts was high over time.

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Vesper, Hubert W. (författare)
  • Tocco, Paula (författare)
  • Sampson, Laura (författare)
  • Rosén, Johan (författare)
  • Hellenäs, Karl-Erik (författare)
  • Törnqvist, MargaretaStockholms universitet,Institutionen för miljökemi(Swepub:su)mt (författare)
  • Willett, Walter C. (författare)
  • Stockholms universitetInstitutionen för miljökemi (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Cancer Causes and Control: Springer Science and Business Media LLC20:3, s. 269-2780957-52431573-7225

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy