SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-102789"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-102789" > Food web interactio...

Food web interactions determine energy transfer efficiency and top consumer responses to inputs of dissolved organic carbon

Degerman, Rickard (författare)
Umeå universitet,Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap,Umeå marina forskningscentrum (UMF),EcoChange; UMFpub; mesokosm
Lefébure, Robert (författare)
Umeå universitet,Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap,Umeå marina forskningscentrum (UMF)
Byström, Pär (författare)
Umeå universitet,Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap,EcoChange ; Arcum
visa fler...
Båmstedt, Ulf (författare)
Umeå universitet,Umeå marina forskningscentrum (UMF),Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap,EcoChange
Larsson, Stefan (författare)
Umeå universitet,Umeå marina forskningscentrum (UMF),Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
Andersson, Agneta (författare)
Umeå universitet,Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap,Umeå marina forskningscentrum (UMF),EcoChange ; Arcum
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2017-07-15
2018
Engelska.
Ingår i: Hydrobiologia. - : Springer Science and Business Media LLC. - 0018-8158 .- 1573-5117. ; 805:1, s. 131-146
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Climate change projections indicate increased precipitation in northern Europe, leading to increased inflow of allochthonous organic matter to aquatic systems. The food web responses are poorly known, and may differ depending on the trophic structure. We performed an experimental mesocosm study where effects of labile dissolved organic carbon (DOC) on two different pelagic food webs were investigated, one having zooplankton as highest trophic level and the other with planktivorous fish as top consumer. In both food webs, DOC caused higher bacterial production and lower food web efficiency, i.e., energy transfer efficiency from the base to the top of the food web. However, the top-level response to DOC addition differed in the zooplankton and the fish systems. The zooplankton production increased due to efficient channeling of energy via both the bacteria land the phytoplankton pathway, while the fish production decreased due to channeling of energy mainly via the longer and less efficient bacterial pathway. We conclude that the added DOC either acted as a subsidy by increasing the production of the top trophic level (mesozooplankton), or as a sink causing decreased top consumer production (planktivorous fish).

Ämnesord

NATURVETENSKAP  -- Biologi -- Ekologi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Biological Sciences -- Ecology (hsv//eng)

Nyckelord

Food web efficiency
Carbon transfer
Allochthonous dissolved organic carbon
Mesocosm
Planktivorous fish

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy