Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-116755" >
Nutrient-wide assoc...
Nutrient-wide association study of 57 foods/nutrients and epithelial ovarian cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study and the Netherlands Cohort Study
-
Merritt, Melissa A. (författare)
-
Tzoulaki, Joanna (författare)
-
van den Brandt, Piet A. (författare)
-
visa fler...
-
Schouten, Leo J. (författare)
-
Tsilidis, Konstantinos K. (författare)
-
- Weiderpass, Elisabete (författare)
- Karolinska Institutet
-
Patel, Chirag J. (författare)
-
Tjonneland, Anne (författare)
-
Hansen, Louise (författare)
-
Overvad, Kim (författare)
-
His, Mathilde (författare)
-
Dartois, Laureen (författare)
-
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
-
Fortner, Renee T. (författare)
-
Kaaks, Rudolf (författare)
-
Aleksandrova, Krasimira (författare)
-
Boeing, Heiner (författare)
-
Trichopoulou, Antonia (författare)
-
Lagiou, Pagona (författare)
-
Bamia, Christina (författare)
-
Palli, Domenico (författare)
-
Krogh, Vittorio (författare)
-
Tumino, Rosario (författare)
-
Ricceri, Fulvio (författare)
-
Mattiello, Amalia (författare)
-
Bueno-de-Mesquita, H. Bas (författare)
-
Onland-Moret, N. Charlotte (författare)
-
Peeters, Petra H. (författare)
-
Skeie, Guri (författare)
-
Jareid, Mie (författare)
-
Quiros, J. Ramon (författare)
-
Obon-Santacana, Mireia (författare)
-
Sanchez, Maria-Jose (författare)
-
Chamosa, Saioa (författare)
-
Huerta, Jose M. (författare)
-
Barricarte, Aurelio (författare)
-
- Alves Dias, Joana (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Nutritionsepidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Nutrition Epidemiology,Lund University Research Groups
-
- Sonestedt, Emily (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Nutritionsepidemiologi,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups,Nutrition Epidemiology
-
- Idahl, Annika (författare)
- Umeå universitet,Obstetrik och gynekologi,Näringsforskning
-
- Lundin, Eva (författare)
- Umeå universitet,Patologi
-
Wareham, Nicholas J. (författare)
-
Khaw, Kay-Tee (författare)
-
Travis, Ruth C. (författare)
-
Ferrari, Pietro (författare)
-
Riboli, Elio (författare)
-
Gunter, Marc J. (författare)
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
- Elsevier BV, 2016
- 2016
- Engelska.
-
Ingår i: American Journal of Clinical Nutrition. - : Elsevier BV. - 0002-9165 .- 1938-3207. ; 103:1, s. 161-167
- Relaterad länk:
-
https://academic.oup...
-
visa fler...
-
http://www.ncbi.nlm....
-
http://dx.doi.org/10...
-
https://urn.kb.se/re...
-
https://doi.org/10.3...
-
https://lup.lub.lu.s...
-
http://kipublication...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- Background: Studies of the role of dietary factors in epithelial ovarian cancer (EOC) development have been limited, and no specific dietary factors have been consistently associated with EOC risk.Objective: We used a nutrient-wide association study approach to systematically test the association between dietary factors and invasive EOC risk while accounting for multiple hypothesis testing by using the false discovery rate and evaluated the findings in an independent cohort.Design: We assessed dietary intake amounts of 28 foods/food groups and 29 nutrients estimated by using dietary questionnaires in the EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) study (n = 1095 cases). We selected 4 foods/nutrients that were statistically significantly associated with EOC risk when comparing the extreme quartiles of intake in the EPIC study (false discovery rate = 0.43) and evaluated these factors in the NLCS (Netherlands Cohort Study; n = 383 cases). Cox regression models were used to estimate HRs and 95% CIs.Results: None of the 4 dietary factors that were associated with EOC risk in the EPIC study (cholesterol, polyunsaturated and saturated fat, and bananas) were statistically significantly associated with EOC risk in the NLCS; however, in meta-analysis of the EPIC study and the NLCS, we observed a higher risk of EOC with a high than with a low intake of saturated fat (quartile 4 compared with quartile 1; overall HR: 1.21; 95% CI: 1.04, 1.41).Conclusion: In the meta-analysis of both studies, there was a higher risk of EOC with a high than with a low intake of saturated fat.
Ämnesord
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
Nyckelord
- nutrition
- ovarian cancer
- saturated fat
- serous
- prospective cohort
- diet
Publikations- och innehållstyp
- ref (ämneskategori)
- art (ämneskategori)
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Merritt, Melissa ...
-
Tzoulaki, Joanna
-
van den Brandt, ...
-
Schouten, Leo J.
-
Tsilidis, Konsta ...
-
Weiderpass, Elis ...
-
visa fler...
-
Patel, Chirag J.
-
Tjonneland, Anne
-
Hansen, Louise
-
Overvad, Kim
-
His, Mathilde
-
Dartois, Laureen
-
Boutron-Ruault, ...
-
Fortner, Renee T ...
-
Kaaks, Rudolf
-
Aleksandrova, Kr ...
-
Boeing, Heiner
-
Trichopoulou, An ...
-
Lagiou, Pagona
-
Bamia, Christina
-
Palli, Domenico
-
Krogh, Vittorio
-
Tumino, Rosario
-
Ricceri, Fulvio
-
Mattiello, Amali ...
-
Bueno-de-Mesquit ...
-
Onland-Moret, N. ...
-
Peeters, Petra H ...
-
Skeie, Guri
-
Jareid, Mie
-
Quiros, J. Ramon
-
Obon-Santacana, ...
-
Sanchez, Maria-J ...
-
Chamosa, Saioa
-
Huerta, Jose M.
-
Barricarte, Aure ...
-
Alves Dias, Joan ...
-
Sonestedt, Emily
-
Idahl, Annika
-
Lundin, Eva
-
Wareham, Nichola ...
-
Khaw, Kay-Tee
-
Travis, Ruth C.
-
Ferrari, Pietro
-
Riboli, Elio
-
Gunter, Marc J.
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
- Artiklar i publikationen
-
American Journal ...
- Av lärosätet
-
Umeå universitet
-
Lunds universitet
-
Karolinska Institutet