SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-151271"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-151271" > Estimated dietary i...

Estimated dietary intake of polyphenols in European adolescents : the HELENA study

Wisnuwardani, Ratih Wirapuspita (författare)
De Henauw, Stefaan (författare)
Androutsos, Odysseas (författare)
visa fler...
Forsner, Maria, 1954- (författare)
Högskolan Dalarna,Umeå universitet,Institutionen för omvårdnad,School of Education, Health and Social Sciences, Dalarna University, Falun, Sweden,Omvårdnad
Gottrand, Frédéric (författare)
Huybrechts, Inge (författare)
Knaze, Viktoria (författare)
Kersting, Mathilde (författare)
Le Donne, Cinzia (författare)
Marcos, Ascensión (författare)
Molnár, Dénes (författare)
Rothwell, Joseph A. (författare)
Scalbert, Augustin (författare)
Sjöström, Michael (författare)
Karolinska Institutet
Widhalm, Kurt (författare)
Moreno, Luis A. (författare)
Michels, Nathalie (författare)
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2018-07-30
2019
Engelska.
Ingår i: European Journal of Nutrition. - : Springer. - 1436-6207 .- 1436-6215. ; 58:6, s. 2345-2363
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • PURPOSE: Knowledge about polyphenols intakes and their determinants among adolescents might be helpful for planning targeted prevention strategies at an early age.METHODS: In the European multicenter cross-sectional HELENA study of 2006-2007, 2428 subjects (47% boys) had data on dietary intake of polyphenols from 2 non-consecutive 24 h recalls via linking with the Phenol-Explorer database. Differences by sex, age, country, BMI, maternal education, paternal education, family affluence, smoking status, alcohol use, and physical activity were explored by linear regression.RESULTS: Median, lower and upper quartiles of polyphenol intakes were 326, 167 and 564 mg/day, respectively. Polyphenol intake was significantly higher in the oldest (16-17.49 years), girls, non-Mediterranean countries, lowest BMI, highest paternal education, and alcohol consumers. Main food contributors were fruit (23%, mainly apple and pear, i.e., 16.3%); chocolate products (19.2%); and fruit and vegetable juices (15.6%). Main polyphenol classes were flavonoids (75-76% of total) and phenolic acids (17-19% of total). The three most consumed polyphenols were proanthocyanidin polymers (> 10 mers), hesperidin, and proanthocyanidin 4-6 oligomers.CONCLUSION: The current study provided for the first time numbers on the total polyphenol intake and their main food sources in a heterogeneous group of European adolescents. Major differences with adult populations are the lower polyphenol consumption and the major food sources, such as chocolate and biscuits. The discussed determinants and polyphenol types already point to some important population groups that need to be targeted in future public health initiatives.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Omvårdnad (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nursing (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences (hsv//eng)

Nyckelord

Polyphenol
Consumption
Food contributors
HELENA
Determinants
Mediterranean
Hälsa och välfärd

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy