SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-170054"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-170054" > A new measure of he...

A new measure of health motivation influencing food choices and its association with food intakes and nutritional biomarkers in European adolescents

Souza Santos, Thanise Sabrina (författare)
Julián, Cristina (författare)
Vincenzi, Silvana Ligia (författare)
visa fler...
de Andrade, Dalton Francisco (författare)
Slater, Betzabeth (författare)
Altenburg de Assis, Maria Alice (författare)
Kafatos, Anthony (författare)
de Henauw, Stefaan (författare)
Gottrand, Fréderic (författare)
Androutsos, Odysseas (författare)
Kersting, Mathilde (författare)
Sjöström, Michael (författare)
Karolinska Institutet
Forsner, Maria, 1954- (författare)
Karolinska Institutet,Umeå universitet,Institutionen för omvårdnad,Department of Bioscience and Nutrition, Karolinska Institute, Solna, Sweden
Moreno, Luis A. (författare)
visa färre...
 (creator_code:org_t)
Cambridge University Press, 2021
2021
Engelska.
Ingår i: Public Health Nutrition. - : Cambridge University Press. - 1368-9800 .- 1475-2727. ; 24:4, s. 685-695
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Objective: To develop a scale to assess health motivation influencing food choices and to explore its performance in the associations with food intakes and nutritional biomarkers.Design: Psychometric study using cross-sectional self-report questionnaires and nutritional biomarkers.Setting: Multi-centre investigation conducted in ten European cities.Participants: 2954 adolescents who were included in the HELENA study and completed the Food Choices and Preferences (FCP) questionnaire.Results: Nineteen out of 124 items of the FCP questionnaire were in the same dimension. Sixteen presented adequate parameters for the Scale of evaluatiOn of Food choIcEs (SOFIE). The scores were positively associated with the intakes of cereals, dairy products, meats and eggs, and fish, as well as with blood concentrations of vitamin C, β-carotene, n-3 fatty acids, cobalamin, holo-transcobalamin and folate; scores were negatively associated with the intake of alcohol.Conclusions: SOFIE can improve the assessment of motivation influencing food choices based on items with the best performance and is proposed as a new measure to health-related studies.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Omvårdnad (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nursing (hsv//eng)

Nyckelord

Health
food
choise behaviour
psychometrics och biomarkers

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy