Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-190618" >
Dietary Fatty Acids...
Dietary Fatty Acids, Macronutrient Substitutions, Food Sources and Incidence of Coronary Heart Disease : Findings From the EPIC-CVD Case-Cohort Study Across Nine European Countries
-
- Steur, Marinka (författare)
- University of Cambridge
-
Johnson, Laura (författare)
-
Sharp, Stephen J (författare)
-
visa fler...
-
Imamura, Fumiaki (författare)
-
Sluijs, Ivonne (författare)
-
Key, Timothy J (författare)
-
Wood, Angela (författare)
-
Chowdhury, Rajiv (författare)
-
Guevara, Marcela (författare)
-
Jakobsen, Marianne U (författare)
-
- Johansson, Ingegerd (författare)
- Umeå universitet,Institutionen för odontologi
-
Koulman, Albert (författare)
-
Overvad, Kim (författare)
-
Sánchez, Maria-José (författare)
-
van der Schouw, Yvonne T (författare)
-
Trichopoulou, Antonia (författare)
-
Weiderpass, Elisabete (författare)
-
- Wennberg, Maria, 1974- (författare)
- Umeå universitet,Avdelningen för hållbar hälsa
-
Zheng, Ju-Sheng (författare)
-
Boeing, Heiner (författare)
-
Boer, Jolanda M A (författare)
-
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
-
- Ericson, Ulrika (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups
-
Heath, Alicia K (författare)
-
Huybrechts, Inge (författare)
-
Imaz, Liher (författare)
-
Kaaks, Rudolf (författare)
-
Krogh, Vittorio (författare)
-
Kühn, Tilman (författare)
-
Kyrø, Cecilie (författare)
-
Masala, Giovanna (författare)
-
- Melander, Olle (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Kardiovaskulär forskning - hypertoni,Forskargrupper vid Lunds universitet,Cardiovascular Research - Hypertension,Lund University Research Groups
-
Moreno-Iribas, Conchi (författare)
-
Panico, Salvatore (författare)
-
Quirós, José R (författare)
-
Rodríguez-Barranco, Miguel (författare)
-
Sacerdote, Carlotta (författare)
-
Santiuste, Carmen (författare)
-
Skeie, Guri (författare)
-
Tjønneland, Anne (författare)
-
Tumino, Rosario (författare)
-
Verschuren, W M Monique (författare)
-
Zamora-Ros, Raul (författare)
-
Dahm, Christina C (författare)
-
Perez-Cornago, Aurora (författare)
-
Schulze, Matthias B (författare)
-
Tong, Tammy Y N (författare)
-
Riboli, Elio (författare)
-
Wareham, Nicholas J (författare)
-
Danesh, John (författare)
-
Butterworth, Adam S (författare)
-
- Forouhi, Nita G (författare)
- University of Cambridge
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
-
et al
- American Heart Association, 2021
- 2021
- Engelska.
-
Ingår i: Journal of the American Heart Association. - : American Heart Association. - 2047-9980. ; 10:23
- Relaterad länk:
-
https://doi.org/10.1...
-
visa fler...
-
https://umu.diva-por... (primary) (Raw object)
-
http://dx.doi.org/10... (free)
-
https://urn.kb.se/re...
-
https://doi.org/10.1...
-
https://lup.lub.lu.s...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- Background: There is controversy about associations between total dietary fatty acids, their classes (saturated fatty acids [SFAs], monounsaturated fatty acids, and polyunsaturated fatty acids), and risk of coronary heart disease (CHD). Specifically, the relevance of food sources of SFAs to CHD associations is uncertain.Methods and Results: We conducted a case-cohort study involving 10 529 incident CHD cases and a random subcohort of 16 730 adults selected from a cohort of 385 747 participants in 9 countries of the EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) study. We estimated multivariable adjusted country-specific hazard ratios (HRs) and 95% CIs per 5% of energy intake from dietary fatty acids, with and without isocaloric macronutrient substitutions, using Prentice-weighted Cox regression models and pooled results using random-effects meta-analysis. We found no evidence for associations of the consumption of total or fatty acid classes with CHD, regardless of macronutrient substitutions. In analyses considering food sources, CHD incidence was lower per 1% higher energy intake of SFAs from yogurt (HR, 0.93 [95% CI, 0.88-0.99]), cheese (HR, 0.98 [95% CI, 0.96-1.00]), and fish (HR, 0.87 [95% CI, 0.75-1.00]), but higher for SFAs from red meat (HR, 1.07 [95% CI, 1.02-1.12]) and butter (HR, 1.02 [95% CI, 1.00-1.04]).Conclusions: This observational study found no strong associations of total fatty acids, SFAs, monounsaturated fatty acids, and polyunsaturated fatty acids, with incident CHD. By contrast, we found associations of SFAs with CHD in opposite directions dependent on the food source. These findings should be further confirmed, but support public health recommendations to consider food sources alongside the macronutrients they contain, and suggest the importance of the overall food matrix.
Ämnesord
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Klinisk medicin -- Kardiologi (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Clinical Medicine -- Cardiac and Cardiovascular Systems (hsv//eng)
Nyckelord
- coronary heart disease
- dietary guidelines
- nutritional epidemiology
- primary prevention
- saturated fat
- Coronary heart disease
- Dietary guidelines
- Nutritional epidemiology
- Primary prevention
- Saturated fat
Publikations- och innehållstyp
- ref (ämneskategori)
- art (ämneskategori)
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Steur, Marinka
-
Johnson, Laura
-
Sharp, Stephen J
-
Imamura, Fumiaki
-
Sluijs, Ivonne
-
Key, Timothy J
-
visa fler...
-
Wood, Angela
-
Chowdhury, Rajiv
-
Guevara, Marcela
-
Jakobsen, Marian ...
-
Johansson, Ingeg ...
-
Koulman, Albert
-
Overvad, Kim
-
Sánchez, Maria-J ...
-
van der Schouw, ...
-
Trichopoulou, An ...
-
Weiderpass, Elis ...
-
Wennberg, Maria, ...
-
Zheng, Ju-Sheng
-
Boeing, Heiner
-
Boer, Jolanda M ...
-
Boutron-Ruault, ...
-
Ericson, Ulrika
-
Heath, Alicia K
-
Huybrechts, Inge
-
Imaz, Liher
-
Kaaks, Rudolf
-
Krogh, Vittorio
-
Kühn, Tilman
-
Kyrø, Cecilie
-
Masala, Giovanna
-
Melander, Olle
-
Moreno-Iribas, C ...
-
Panico, Salvator ...
-
Quirós, José R
-
Rodríguez-Barran ...
-
Sacerdote, Carlo ...
-
Santiuste, Carme ...
-
Skeie, Guri
-
Tjønneland, Anne
-
Tumino, Rosario
-
Verschuren, W M ...
-
Zamora-Ros, Raul
-
Dahm, Christina ...
-
Perez-Cornago, A ...
-
Schulze, Matthia ...
-
Tong, Tammy Y N
-
Riboli, Elio
-
Wareham, Nichola ...
-
Danesh, John
-
Butterworth, Ada ...
-
Forouhi, Nita G
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Klinisk medicin
-
och Kardiologi
- Artiklar i publikationen
-
Journal of the A ...
- Av lärosätet
-
Umeå universitet
-
Lunds universitet