SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Extended search

id:"swepub:oai:DiVA.org:umu-201292"
 

Search: id:"swepub:oai:DiVA.org:umu-201292" > Robusta biomarkörer...

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Robusta biomarkörer för prediktion av risk och sjukdom : en utvärdering av reproducerbarheten hos de stora kommersiella omik-plattformarna

Rentoft, Matilda (author)
Umeå universitet,Onkologi,Institutionen för medicinsk kemi och biofysik,Kemiska institutionen
Melin, Beatrice S. (author)
Umeå universitet,Onkologi
Wibom, Carl (author)
Umeå universitet,Onkologi
show more...
Björkblom, Benny (author)
Umeå universitet,Kemiska institutionen
show less...
 (creator_code:org_t)
Umeå universitet, 2022
Swedish 17 s.
  • Reports (pop. science, debate, etc.)
Abstract Subject headings
Close  
  • I och med utveckling inom storskalig analys av blodprover har man idag insett nyttan av att omvandla biobanker med lagrade humanprover till data-banker där forskare snabbt kan få tillgång till data för att svara på forsknings-frågor. Problemet är att många av teknikerna för att skapa storskaliga data är semikvantitativa, värdena går inte att relatera till en absolut koncentration och är därmed svåra att slå samman och jämföra över tid. Randomisering, det vill säga att proverna analyseras i slumpvis inbördes ordning, är en av de viktigas-te aspekterna för att skapa data som går att slå samman och återanvända för många forskningsfrågor. Detta underlättar korrigering av oönskade analysva-riationer över tid. Utöver detta kan man använda sig av bryggningsprover, QC-prov (kvalitetskontrollprov) eller ankarprover, som analyseras upprepat både inom och mellan analystillfällen, vilket underlättar att lägga samman dataset som analyseras vid olika tillfällen.Många kommersiella analysplattformar inkluderar ett eget QC-prov i analysen och vissa delar med sig av data för dessa prover. Det vore värdefullt om alla plattformar delade dessa data för kvalitetsutvärdering och eventuell korrige-ring av analysvariationer över tid. För alla semikvantitativa plattformar som undersöktes (Olink, Somalogic, Metabolon och Biocrates) var den tekniska variabiliteten mellan QC-proverna betydligt lägre än variabiliteten mellan ana-lyserade plasmaprover. Detta var tydligast för proteomikplattformarna, vilket antyder att förutsättningarna att upptäcka biologiska skillnader är bättre i pro-teomikdata. Undantaget från detta är en femte plattform, Nightingale, en kvan-titativ men smalare metabololmikmetod som anses generera stabila mätningar.Vid all utveckling av biomarkörpaneler för att prediktera sjukdom behöver man göra upptäcktsanalyser, sedan valideringsstudier och därefter tester i den situation man tänker att testet ska fungera. De breda omikplattformarna läm-par sig för upptäckt och eventuellt validering, men för det faktiska kliniska tes-tet behövs en kvantitativ analys för att verkligen utvärdera att de proteiner eller metaboliter man vill använda är stabilt uppmätbara och fungerar för att pre-diktera sjukdom eller risk för sjukdom.

Subject headings

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine (hsv//eng)

Publication and Content Type

pop (subject category)
rap (subject category)

To the university's database

  • 1 of 1
  • Previous record
  • Next record
  •    To hitlist

Find more in SwePub

By the author/editor
Rentoft, Matilda
Melin, Beatrice ...
Wibom, Carl
Björkblom, Benny
About the subject
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES
MEDICAL AND HEAL ...
and Clinical Medicin ...
By the university
Umeå University

Search outside SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view