Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:umu-36106" >
Variety in fruit an...
Variety in fruit and vegetable consumption and the risk of lung cancer in the European prospective investigation into cancer and nutrition
-
Büchner, Frederike L (författare)
-
Bueno-de-Mesquita, H Bas (författare)
-
Ros, Martine M (författare)
-
visa fler...
-
Overvad, Kim (författare)
-
Dahm, Christina C (författare)
-
Hansen, Louise (författare)
-
Tjønneland, Anne (författare)
-
Clavel-Chapelon, Françoise (författare)
-
Boutron-Ruault, Marie-Christine (författare)
-
Touillaud, Marina (författare)
-
Kaaks, Rudolf (författare)
-
Rohrmann, Sabine (författare)
-
Boeing, Heiner (författare)
-
Nöthlings, Ute (författare)
-
Trichopoulou, Antonia (författare)
-
Zylis, Dimosthenis (författare)
-
Dilis, Vardis (författare)
-
Palli, Domenico (författare)
-
Sieri, Sabina (författare)
-
Vineis, Paolo (författare)
-
Tumino, Rosario (författare)
-
Panico, Salvatore (författare)
-
Peeters, Petra H M (författare)
-
van Gils, Carla H (författare)
-
Lund, Eiliv (författare)
-
Gram, Inger T (författare)
-
Braaten, Tonje (författare)
-
Sánchez, María-José (författare)
-
Agudo, Antonio (författare)
-
Larrañaga, Nerea (författare)
-
Ardanaz, Eva (författare)
-
Navarro, Carmen (författare)
-
Argüelles, Marcial V (författare)
-
- Manjer, Jonas (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Kirurgi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Surgery,Lund University Research Groups
-
- Wirfält, Elisabet (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Nutritionsepidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Nutrition Epidemiology,Lund University Research Groups
-
- Hallmans, Göran, 1947- (författare)
- Umeå universitet,Näringsforskning
-
- Rasmuson, Torgny (författare)
- Umeå universitet,Onkologi
-
Key, Tim J (författare)
-
Khaw, Kay-Tee (författare)
-
Wareham, Nick (författare)
-
Slimani, Nadia (författare)
-
Vergnaud, Anne-Claire (författare)
-
Xun, Wei W (författare)
-
Kiemeney, Lambertus A L M (författare)
-
Riboli, Elio (författare)
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
- American Association for Cancer Research, 2010
- 2010
- Engelska.
-
Ingår i: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. - : American Association for Cancer Research. - 1055-9965 .- 1538-7755. ; 19:9, s. 2278-2286
- Relaterad länk:
-
http://dx.doi.org/10...
-
visa fler...
-
https://urn.kb.se/re...
-
https://doi.org/10.1...
-
https://lup.lub.lu.s...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- BACKGROUND: We investigated whether a varied consumption of vegetables and fruits is associated with lower lung cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. METHODS: After a mean follow-up of 8.7 years, 1,613 of 452,187 participants with complete information were diagnosed with lung cancer. Diet diversity scores (DDS) were used to quantify the variety in fruit and vegetable consumption. Multivariable proportional hazards models were used to assess the associations between DDS and lung cancer risk. All models were adjusted for smoking behavior and the total consumption of fruit and vegetables. RESULTS: With increasing variety in vegetable subgroups, risk of lung cancer decreases [hazard ratios (HR), 0.77; 95% confidence interval (CI), 0.64-0.94 highest versus lowest quartile; P trend = 0.02]. This inverse association is restricted to current smokers (HR, 0.73; 95% CI, 0.57-0.93 highest versus lowest quartile; P trend = 0.03). In continuous analyses, in current smokers, lower risks were observed for squamous cell carcinomas with more variety in fruit and vegetable products combined (HR/two products, 0.88; 95% CI, 0.82-0.95), vegetable subgroups (HR/subgroup, 0.88; 95% CI, 0.79-0.97), vegetable products (HR/two products, 0.87; 95% CI, 0.79-0.96), and fruit products (HR/two products, 0.84; 95% CI, 0.72-0.97). CONCLUSION: Variety in vegetable consumption was inversely associated with lung cancer risk among current smokers. Risk of squamous cell carcinomas was reduced with increasing variety in fruit and/or vegetable consumption, which was mainly driven by the effect in current smokers. IMPACT: Independent from quantity of consumption, variety in fruit and vegetable consumption may decrease lung cancer risk.
Ämnesord
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Klinisk medicin -- Cancer och onkologi (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Clinical Medicine -- Cancer and Oncology (hsv//eng)
Publikations- och innehållstyp
- ref (ämneskategori)
- art (ämneskategori)
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Büchner, Frederi ...
-
Bueno-de-Mesquit ...
-
Ros, Martine M
-
Overvad, Kim
-
Dahm, Christina ...
-
Hansen, Louise
-
visa fler...
-
Tjønneland, Anne
-
Clavel-Chapelon, ...
-
Boutron-Ruault, ...
-
Touillaud, Marin ...
-
Kaaks, Rudolf
-
Rohrmann, Sabine
-
Boeing, Heiner
-
Nöthlings, Ute
-
Trichopoulou, An ...
-
Zylis, Dimosthen ...
-
Dilis, Vardis
-
Palli, Domenico
-
Sieri, Sabina
-
Vineis, Paolo
-
Tumino, Rosario
-
Panico, Salvator ...
-
Peeters, Petra H ...
-
van Gils, Carla ...
-
Lund, Eiliv
-
Gram, Inger T
-
Braaten, Tonje
-
Sánchez, María-J ...
-
Agudo, Antonio
-
Larrañaga, Nerea
-
Ardanaz, Eva
-
Navarro, Carmen
-
Argüelles, Marci ...
-
Manjer, Jonas
-
Wirfält, Elisabe ...
-
Hallmans, Göran, ...
-
Rasmuson, Torgny
-
Key, Tim J
-
Khaw, Kay-Tee
-
Wareham, Nick
-
Slimani, Nadia
-
Vergnaud, Anne-C ...
-
Xun, Wei W
-
Kiemeney, Lamber ...
-
Riboli, Elio
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Klinisk medicin
-
och Cancer och onkol ...
- Artiklar i publikationen
-
Cancer Epidemiol ...
- Av lärosätet
-
Umeå universitet
-
Lunds universitet