Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-135750" >
Dietary fat modific...
-
Gulseth, Hanne L.
(författare)
Dietary fat modifications and blood pressure in subjects with the metabolic syndrome in the LIPGENE dietary intervention study
- Artikel/kapitelEngelska2010
Förlag, utgivningsår, omfång ...
Nummerbeteckningar
-
LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:uu-135750
-
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-135750URI
-
https://doi.org/10.1017/S0007114510000565DOI
Kompletterande språkuppgifter
-
Språk:engelska
-
Sammanfattning på:engelska
Ingår i deldatabas
Klassifikation
-
Ämneskategori:ref swepub-contenttype
-
Ämneskategori:art swepub-publicationtype
Anmärkningar
-
Hypertension is a key feature of the metabolic syndrome. Lifestyle and dietary changes may affect blood pressure (BP), but the knowledge of the effects of dietary fat modification in subjects with the metabolic syndrome is limited. The objective of the present study was to investigate the effect of an isoenergetic change in the quantity and quality of dietary fat on BP in subjects with the metabolic syndrome. In a 12-week European multi-centre, parallel, randomised controlled dietary intervention trial (LIPGENE), 486 subjects were assigned to one of the four diets distinct in fat quantity and quality: two high-fat diets rich in saturated fat or monounsaturated fat and two low-fat, high-complex carbohydrate diets with or without 1.2 g/d of very long-chain n-3 PUFA supplementation. There were no overall differences in systolic BP (SBP), diastolic BP or pulse pressure (PP) between the dietary groups after the intervention. The high-fat diet rich in saturated fat had minor unfavourable effects on SBP and PP in males.
Ämnesord och genrebeteckningar
-
Metabolic syndrome
-
Diet
-
Fatty acids
-
Blood pressure
-
LIPGENE
-
MEDICINE
-
MEDICIN
Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)
-
Gjelstad, Ingrid M. F.
(författare)
-
Tierney, Audrey C.
(författare)
-
Shaw, Danielle I.
(författare)
-
Helal, Olfa
(författare)
-
v. Hees, Anneke M. J.
(författare)
-
Delgado-Lista, Javier
(författare)
-
Leszczynska-Golabek, Iwona
(författare)
-
Karlström, BritaUppsala universitet,Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
(författare)
-
Lovegrove, Julie
(författare)
-
Defoort, Catherine
(författare)
-
Blaak, Ellen E.
(författare)
-
Lopez-Miranda, Jose
(författare)
-
Dembinska-Kiec, Aldona
(författare)
-
Risérus, UlfUppsala universitet,Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap(Swepub:uu)ulfriser
(författare)
-
Roche, Helen M.
(författare)
-
Birkeland, Kåre I.
(författare)
-
Drevon, Christian A.
(författare)
-
Uppsala universitetInstitutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
(creator_code:org_t)
Sammanhörande titlar
-
Ingår i:British Journal of Nutrition104:2, s. 160-1630007-11451475-2662
Internetlänk
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Gulseth, Hanne L ...
-
Gjelstad, Ingrid ...
-
Tierney, Audrey ...
-
Shaw, Danielle I ...
-
Helal, Olfa
-
v. Hees, Anneke ...
-
visa fler...
-
Delgado-Lista, J ...
-
Leszczynska-Gola ...
-
Karlström, Brita
-
Lovegrove, Julie
-
Defoort, Catheri ...
-
Blaak, Ellen E.
-
Lopez-Miranda, J ...
-
Dembinska-Kiec, ...
-
Risérus, Ulf
-
Roche, Helen M.
-
Birkeland, Kåre ...
-
Drevon, Christia ...
-
visa färre...
- Artiklar i publikationen
-
British Journal ...
- Av lärosätet
-
Uppsala universitet