SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-224340"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-224340" > Plasma alkylresorci...

  • Magnusdottir, O. K. (författare)

Plasma alkylresorcinols C17:0/C21:0 ratio, a biomarker of relative whole-grain rye intake, is associated to insulin sensitivity : a randomized study

  • Artikel/kapitelEngelska2014

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2014-02-19
  • Springer Science and Business Media LLC,2014
  • printrdacarrier

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:DiVA.org:uu-224340
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-224340URI
  • https://doi.org/10.1038/ejcn.2014.12DOI
  • https://res.slu.se/id/publ/66813URI
  • https://lup.lub.lu.se/record/4334477URI
  • http://kipublications.ki.se/Default.aspx?queryparsed=id:128602410URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • BACKGROUND/OBJECTIVES: Few studies have used biomarkers of whole-grain intake to study its relation to glucose metabolism. We aimed to investigate the association between plasma alkylresorcinols (AR), a biomarker of whole-grain rye and wheat intake, and glucose metabolism in individuals with metabolic syndrome (MetS). SUBJECTS/METHODS: Participants were 30-65 years of age, with body mass index 27-40 kg/m(2) and had MetS without diabetes. Individuals were recruited through six centers in the Nordic countries and randomized to a healthy Nordic diet (ND, n=96), rich in whole-grain rye and wheat, or a control diet (n=70), for 18-24 weeks. In addition, associations between total plasma AR concentration and C17:0/C21:0 homolog ratio as an indication of the relative whole-grain rye intake, and glucose metabolism measures from oral glucose tolerance tests were investigated in pooled (ND + control) regression analyses at 18/24 weeks. RESULTS: ND did not improve glucose metabolism compared with control diet, but the AR C17:0/C21:0 ratio was inversely associated with fasting insulin concentrations (P=0.002) and positively associated with the insulin sensitivity indices Matsuda ISI (P=0.026) and disposition index (P=0.022) in pooled analyses at 18/24 weeks, even after adjustment for confounders. The AR C17:0/C21:0 ratio was not significantly associated with insulin secretion indices. Total plasma AR concentration was not related to fasting plasma glucose or fasting insulin at 18/24 weeks. CONCLUSIONS: The AR C17:0/C21:0 ratio, an indicator of relative whole-grain rye intake, is associated with increased insulin sensitivity in a population with MetS.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Landberg, RikardSwedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för livsmedelsvetenskap,Department of Food Science,Karolinska Institute(Swepub:slu)51036 (författare)
  • Gunnarsdottir, I. (författare)
  • Cloetens, LLund University,Lunds universitet,Tillämpad biokemi,Centrum för tillämpade biovetenskaper,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Pure and Applied Biochemistry,Center for Applied Life Sciences,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)tbio-lce (författare)
  • Akesson, BLund University,Lunds universitet,Tillämpad biokemi,Centrum för tillämpade biovetenskaper,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Pure and Applied Biochemistry,Center for Applied Life Sciences,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH,Skåne University Hospital(Swepub:lu)kc-bak (författare)
  • Landin-Olsson, MonaLund University,Lunds universitet,Medicin, Lund,Sektion II,Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund,Medicinska fakulteten,Medicine, Lund,Section II,Department of Clinical Sciences, Lund,Faculty of Medicine(Swepub:lu)med-mla (författare)
  • Rosqvist, FredrikUppsala universitet,Klinisk nutrition och metabolism(Swepub:uu)frero353 (författare)
  • Iggman, DavidUppsala universitet,Klinisk nutrition och metabolism(Swepub:uu)davig338 (författare)
  • Schwab, U. (författare)
  • Herzig, K-H (författare)
  • Savolainen, M. J. (författare)
  • Brader, L. (författare)
  • Hermansen, K. (författare)
  • Kolehmainen, M. (författare)
  • Poutanen, K. (författare)
  • Uusitupa, MattiUppsala universitet,Klinisk nutrition och metabolism (författare)
  • Thorsdottir, I. (författare)
  • Risérus, UlfUppsala universitet,Klinisk nutrition och metabolism(Swepub:uu)ulfriser (författare)
  • Sveriges lantbruksuniversitetInstitutionen för livsmedelsvetenskap (creator_code:org_t)
  • Sveriges lantbruksuniversitet

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:European Journal of Clinical Nutrition: Springer Science and Business Media LLC68:4, s. 453-4580954-30071476-5640

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy