SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-333364"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-333364" > Digital Society :

Digital Society : the tension between child protection and children’s agency

Björktomta, Siv-Britt, 1962- (författare)
Uppsala universitet,Sociologiska institutionen,Välfärd och livslopp
Aarum Hansen, Heidi, 1961- (författare)
Högskolan i Östfold, Fredrikstad
 (creator_code:org_t)
2017
2017
Engelska.
Ingår i: Navigating Knowledge Landscapes' 1st International Conference on Health and Person-Centered Care in Digital Society Proceedings of the Conference. ; , s. 11-12
  • Konferensbidrag (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Socialtjänsten står inför nya utmaningar i den digitala tidsåldernDen digitala tidsåldern med en ökande användning av internet och sociala medier medför nya utmaningar för socialt arbete, och i synnerhet för socialtjänstens arbete med barn och ungdomar. Internetvärldens sociala dynamik behöver finnas med när samhället drar upp riktlinjer och socialtjänsten utvecklar arbetssätt kring barns- och ungas psykosociala hälsa.I dag har nära häften av svenska nioåringar tillgång till en surfplatta och fem procent av ettåringarna är dagligen ute på internet. Det är de unga som i högre grad lägger ut texter, bilder, och videos som de själva producerat.  Det är också de unga som är mest aktiva på olika sociala nätverk där de interagerar (samspelar) med både vänner, bekanta och främlingar; inom närområdet men också nationellt och även globalt. Aktiviteterna på internet har många positiva sidor (aspekter) och dagens föräldrar är överlag engagerade i sina barns vardag och har en insikt i sin barns internetanvändning. Samtidigt visar forskning att ett stort antal föräldrar har liten eller ingen kunskap om vad deras barn gör ute på nätet och att många föräldrar underskattar de risker barnen utsätts för online/på nätet.Gruppen unga som befinner sig i en riskzon på nätet sammanfaller till stor del med de unga som överlag lever i olika utsatta livssituationer, t.ex. med föräldrar som missbrukar, har psykisk ohälsa eller är arbetslösa. Det kan även vara barn som är utsatta över våld och/eller sexuella övergrepp. I socialtjänstlagen poängteras barns delaktighet i alla beslut som rör deras liv. Detta innebär att socialarbetaren behöver samtala med barn, öga mot öga, för att få del av deras synpunkter när besluta ska fattas.I dag behärskar många barn och unga internet och sociala medier bättre än vuxenvärlden. I en kommande studie undersöker Aarum Hansen och Björktomta hur socialtjänsten med hjälp av internet och sociala medier kan utveckla nya metoder för att ge stöd åt unga men också utveckla skydd för barn i riskzonen.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Sociologi -- Socialt arbete (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Sociology -- Social Work (hsv//eng)

Nyckelord

digital society
social child services
child protection
children's agency

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Björktomta, Siv- ...
Aarum Hansen, He ...
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Sociologi
och Socialt arbete
Artiklar i publikationen
Av lärosätet
Uppsala universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy