SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-360522"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-360522" > Givna normer och eg...

Givna normer och egna : lärares matrisanvändning i bedömningssamtal om ett nationellt prov i muntlig framställning

Palmér, Anne, 1961- (författare)
Uppsala universitet,Institutionen för nordiska språk,Nationella prov i svenska och svenska som andraspråk
Mark, Malin, 1981- (författare)
Uppsala universitet,Institutionen för nordiska språk,Nationella prov i svenska och svenska som andraspråk
 (creator_code:org_t)
Uppsala, 2017
2017
Svenska.
Ingår i: <em><em>Rapport från Aslas symposium Uppsala universitet 21-22 april 2016</em> </em>. - Uppsala. - 9789187884269 ; , s. 87-96
  • Konferensbidrag (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Givna normer och egna – lärares samtal vid bedömning av ett nationellt prov i muntlig framställningI gymnasieskolans kurser Svenska 1 och Svenska som andraspråk 1 innebär provet i muntlig framställning att eleven ska planera och hålla ett muntligt anförande inför en grupp. Inför bedömningen arbetar läraren med en bedömningsmatris, där det som i vår studie ses som provets givna normer är sammanfattade. Ett antagande är att bedömningsmatrisen med tillhörande kommentarer och bedömda elevprestationer ska bidra till att en tolkningsgemenskap (Berge 2005:103 ff) ska utvecklas bland Sveriges lärare om vad som utgör kvalitet i elevprestationer. Att oenighet inom en tolkningsgemenskap kan vara både fruktbar och utvecklande hävdar bland andra Matre & Solheim (2015:224) i en artikel om lärarsamtal om elevers skrivna texter.En pågående undersökning om bedömningen av detta prov omfattar 65 elevers anföranden på 6 gymnasieskolor. Anförandena är filmade och samtliga har bedömts av tre oberoende bedömare. Efter den individuella bedömningen har bedömarna samlats för ett samtal, då bedömningarna jämförs och diskuteras. Samtalen är ljudinspelade och utgör material i den delstudie som vi här presenterar.Studiens syfte är att undersöka hur de tre bedömarna i samtalen förhåller sig till provets givna normer i bedömningsmatrisen. I vilken mån verkar de eniga om hur normerna ska uppfattas och tillämpas, och i vilken mån är de oeniga om detta? Utmanas provets normer genom att bedömarna ger uttryck för egna normer om kvalitet i och bedömning av muntlig framställning? Med studien vill vi bidra med kunskap om hur givna normer om kvalitet i muntlig framställning kan uppfattas, användas och utmanas av lärare i skolan. Litteratur Berge, Kjell Lars, 2005: Studie 3. Skriveprøvenes pålitelighet. I: Ungdomers skrivekompetanse, Bind 1, Norsksensuren som kvalitetsutvurdering, red. av Kjell Lars Berge, Lars Siegfred Evensen, Frøydis Hertzberg, Wenche Vagle. Oslo: Universitetsforlaget. S. 101–113.Matre, Synnøve & Solheim, Randi, 2015: Laerarsamtalar om elevtekstar – mot eit felles fagspråk om skrivingo g vurdering. I: Alle tiders norskdidaktiker. Festskrift til Frøydis Hertzberg på 70-årsdagen, red. av Rita Hvistendahl & Astrid Roe. Oslo: Novus forlag. S. 219–243.

Ämnesord

HUMANIORA  -- Språk och litteratur -- Studier av enskilda språk (hsv//swe)
HUMANITIES  -- Languages and Literature -- Specific Languages (hsv//eng)

Nyckelord

bedömning
muntlig framställning
bedömningssamtal
nationella prov
Scandinavian Languages
Nordiska språk

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Palmér, Anne, 19 ...
Mark, Malin, 198 ...
Om ämnet
HUMANIORA
HUMANIORA
och Språk och litter ...
och Studier av enski ...
Artiklar i publikationen
<em><em>Rapport ...
Av lärosätet
Uppsala universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy