SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-421980"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:uu-421980" > Processed and Unpro...

Processed and Unprocessed Red Meat Consumption and Risk of Heart Failure Prospective Study of Men

Kaluza, Joanna (författare)
Warsaw Univ Life Sci SGGW, Dept Human Nutr, PL-02776 Warsaw, Poland.
Akesson, Agneta (författare)
Karolinska Institutet
Wolk, Alicja (författare)
Karolinska Inst, Inst Environm Med, Div Nutr Epidemiol, S-10401 Stockholm, Sweden.
Karolinska Institutet Warsaw Univ Life Sci SGGW, Dept Human Nutr, PL-02776 Warsaw, Poland (creator_code:org_t)
LIPPINCOTT WILLIAMS & WILKINS, 2014
2014
Engelska.
Ingår i: Circulation Heart Failure. - : LIPPINCOTT WILLIAMS & WILKINS. - 1941-3289 .- 1941-3297. ; 7:4, s. 552-U27
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background-Epidemiological studies of red meat consumption in relation to risk of heart failure (HF) are scarce. We examined the associations of unprocessed and processed red meat consumption with HF incidence and mortality in men. Methods and Results-The population-based prospective Cohort of Swedish Men included 37 035 men, aged 45 to 79 years, with no history of HF, ischemic heart disease, or cancer at baseline. Meat consumption was assessed with a self-administered questionnaire in 1997. During a mean follow-up of 11.8 years, 2891 incidences and 266 deaths from HF were ascertained. Consumption of processed meat was statistically significant positively associated with risk of HF in both age-and multivariable-adjusted models. Men who consumed > 75 g/d processed meat compared with those who consumed <25 g/d had a 1.28 (95% confidence interval, 1.10-1.48, P trend=0.01) higher risk of HF incidence and 2.43 (95% confidence interval, 1.52-3.88, P trend<0.001) higher risk of HF mortality. The consumption of unprocessed meat was not associated with increased risk of incidence of HF or mortality from HF. Conclusions-Findings from this prospective study of men with low to moderate red meat consumption indicate that processed red meat consumption, but not unprocessed red meat, is associated with an increased risk of HF.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Kardiologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Cardiac and Cardiovascular Systems (hsv//eng)
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

heart failure
processed meat
prospective cohort study
red meat

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Kaluza, Joanna
Akesson, Agneta
Wolk, Alicja
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
och Kardiologi
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Näringslära
Artiklar i publikationen
Circulation Hear ...
Av lärosätet
Uppsala universitet
Karolinska Institutet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy