SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:DiVA.org:vti-20661"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:DiVA.org:vti-20661" > Exponering av oskyd...

Exponering av oskyddade trafikanter med hjälp av app-baserade resvaneundersökningar

Adell, Emeli (författare)
Trivector Traffic, Sverige
Fors, Joakim (författare)
Trivector Traffic, Sverige
 (creator_code:org_t)
Linköping : Statens väg- och transportforskningsinstitut, 2024
2024
Svenska.
Ingår i: Sammanställning av referat från Transportforum 2024. - Linköping : Statens väg- och transportforskningsinstitut. ; , s. 287-288
  • Konferensbidrag (övrigt vetenskapligt/konstnärligt)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Trafiksäkerhetsarbetet har kommit långt i Sverige, men det finns stora utmaningar kvar vad gäller oskyddade trafikanters trafiksäkerhetssituation. Trafiksäkerhetsrisken baseras på antalet olyckor eller personskador per trafikant, trafikarbete eller annat exponeringsmått. För oskyddade trafikanter är dock förståelsen av exponering begränsad och det finns generellt ett behov av bättre förståelse för oskyddade trafikanters exponering i termer av reslängder, tid i olika trafikmiljöer.Samtidigt som kunskapsläget kring skyddade trafikanters exponering i allmänhet är låg ger ökad digitalisering nya sätt att förstå människors resvanor och användning av trafiksystemet. I app-baserade resvaneundersökningar används positioneringsdata från mobiltelefonen, vilket kan ge värdefull information om exponering men också annan trafiksäkerhetsrelevant information, så som hastigheter.Denna studie har undersökt om data från app-baserade resvaneundersökningar kan använts för att ge värdefull information om a) den oskyddade trafikantgruppen, b) exponering och c) annan trafiksäkerhetsrelevant information. Underlaget har varit en kommunal app-baserad resvaneundersökning. Fokus har varit cyklister. Positioneringsdata har knutits till infrastrukturen via map-matching mot en geografisk databas. Genom detta kan typ av infrastruktur (till exempel gång- och cykelvägnät) och infrastrukturens olika egenskaper (till exempel hastighetsgränser) knytas till varje enskild del av en resa. Hastigheter har beräknats hjälp av GPS-positionering och tidsangivelser utmed hela resans sträckning. Vi har i denna studie valt att beräkna hastigheter på 50-meterssektioner, vilket bedöms ge en bra bild över hastighetsprofilen över resan.Det är med hjälp av data från app-baserad resvaneundersökning möjligt att beskriva hur mycket olika typer av individer cyklar, både i antal resor, reslängd och restid, både totalt och fördelat över dygnet. Den geografiska informationen gör det dessutom möjligt att förstå i vilken trafikmiljö som resor sker. I denna studie har vi analyserat hur mycket av transportarbetet som skett på olika typer av infrastruktur, vilket kan ställas i relation till var olyckor och skador skett för att beräkna trafiksäkerhetsrisker på olika typer av infrastruktur. I detta fall har vägtyp och hastighetsgräns använts, men det skulle också kunna vara typ av korsning om den data finns tillgänglig i den digitala beskrivningen av infrastrukturen.

Ämnesord

TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Samhällsbyggnadsteknik -- Transportteknik och logistik (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Civil Engineering -- Transport Systems and Logistics (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

vet (ämneskategori)
kon (ämneskategori)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Adell, Emeli
Fors, Joakim
Om ämnet
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
TEKNIK OCH TEKNO ...
och Samhällsbyggnads ...
och Transportteknik ...
Artiklar i publikationen
Av lärosätet
VTI - Statens väg- och transportforskningsinstitut

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy