SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/182132"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/182132" > Nutrition, the gut ...

Nutrition, the gut microbiome and the metabolic syndrome

Kovatcheva-Datchary, Petia (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin,Wallenberglaboratoriet,Institute of Medicine, Department of Molecular and Clinical Medicine,Wallenberg Laboratory
Arora, Tulika (författare)
Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin,Wallenberglaboratoriet,Institute of Medicine, Department of Molecular and Clinical Medicine,Wallenberg Laboratory
 (creator_code:org_t)
Elsevier BV, 2013
2013
Engelska.
Ingår i: Best Practice & Research in Clinical Gastroenterology. - : Elsevier BV. - 1521-6918. ; 27:1, s. 59-72
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Metabolic syndrome is a lifestyle disease, determined by the inter-play of genetic and environmental factors. Obesity is a significant risk factor for development of the metabolic syndrome, and the prevalence of obesity is increasing due to changes in lifestyle and diet. Recently, the gut microbiota has emerged as an important contributor to the development of obesity and metabolic disorders, through its interactions with environmental (e.g. diet) and genetic factors. Human and animal studies have shown that alterations in intestinal microbiota composition and shifts in the gut microbiome towards increased energy harvest are associated with an obese phenotype. However, the underlying mechanisms by which gut microbiota affects host metabolism still need to be defined. In this review we discuss the complexity surrounding the interactions between diet and the gut microbiota, and their connection to obesity. Furthermore, we review the literature on the effects of probiotics and prebiotics on the gut microbiota and host metabolism, focussing primarily on their anti-obesity potential.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Gastroenterologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Gastroenterology and Hepatology (hsv//eng)

Nyckelord

Gut microbiota
Metabolic syndrome
Obesity
Prebiotic
Probiotic
high-fat-diet
lactobacillus-rhamnosus gg
glucagon-like peptide-1
induced obese mice
oligofructose promotes satiety
randomized
controlled-trial
conjugated linoleic-acid
liver-injury
insulin-resistance

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Kovatcheva-Datch ...
Arora, Tulika
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Klinisk medicin
och Gastroenterologi
Artiklar i publikationen
Best Practice & ...
Av lärosätet
Göteborgs universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy