Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/253302" >
Herring and chicken...
Herring and chicken/pork meals lead to differences in plasma levels of TCA intermediates and arginine metabolites in overweight and obese men and women
-
- VINCENT, ANDREW, 1981 (författare)
- Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology
-
- Savolainen, Otto, 1982 (författare)
- Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology
-
- Sen, Partho, 1983 (författare)
- Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology
-
visa fler...
-
- Carlsson, Nils-Gunnar, 1951 (författare)
- Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology
-
Almgren, A. (författare)
-
- Lindqvist, Helen, 1977 (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition,Institute of Medicine, Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition,University of Gothenburg
-
- Vendelbo Lind, Mads, 1988 (författare)
- Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology
-
- Undeland, Ingrid, 1968 (författare)
- Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology
-
- Sandberg, Ann-Sofie, 1951 (författare)
- Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology
-
Ross, A. B. (författare)
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
- 2016-11-28
- 2017
- Engelska.
-
Ingår i: Molecular Nutrition & Food Research. - : Wiley. - 1613-4125 .- 1613-4133. ; 61:3
- Relaterad länk:
-
http://dx.doi.org/10...
-
visa fler...
-
https://gup.ub.gu.se...
-
https://doi.org/10.1...
-
https://research.cha...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- Scope: What effect does replacing chicken or pork with herring as the main dietary source of protein have on the human plasma metabolome? Method and results: A randomised crossover trial with 15 healthy obese men and women (age 24-70 years). Subjects were randomly assigned to four weeks of herring diet or a reference diet of chicken and lean pork, five meals per week, followed by a washout and the other intervention arm. Fasting blood serum metabolites were analysed at 0, 2 and 4 weeks for eleven subjects with available samples, using GC-MS based metabolomics. The herring diet decreased plasma citrate, fumarate, isocitrate, glycolate, oxalate, agmatine and methyhistidine and increased asparagine, ornithine, glutamine and the hexosamine glucosamine. Modelling found that the tricarboxylic acid cycle, glyoxylate, and arginine metabolism were affected by the intervention. The effect on arginine metabolism was supported by an increase in blood nitric oxide in males on the herring diet. Conclusion: The results suggest that eating herring instead of chicken and lean pork leads to important metabolic effects, particularly on energy and amino acid metabolism. Our findings support the hypothesis that there are metabolic effects of herring intake unrelated to the long chain n-3 polyunsaturated fatty acid content.
Ämnesord
- LANTBRUKSVETENSKAPER -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
- AGRICULTURAL SCIENCES -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)
- TEKNIK OCH TEKNOLOGIER -- Annan teknik -- Livsmedelsteknik (hsv//swe)
- ENGINEERING AND TECHNOLOGY -- Other Engineering and Technologies -- Food Engineering (hsv//eng)
- NATURVETENSKAP -- Kemi -- Analytisk kemi (hsv//swe)
- NATURAL SCIENCES -- Chemical Sciences -- Analytical Chemistry (hsv//eng)
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
Nyckelord
- Arginine
- Central energy metabolism
- Chicken
- Herring
- Pork
- clupea-harengus
- mass-spectrometry
- glyoxylate cycle
- stone disease
- amino-acids
- fish
- diet
- consumption
- fractions
- cohort
- Food Science & Technology
Publikations- och innehållstyp
- ref (ämneskategori)
- art (ämneskategori)
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
VINCENT, ANDREW, ...
-
Savolainen, Otto ...
-
Sen, Partho, 198 ...
-
Carlsson, Nils-G ...
-
Almgren, A.
-
Lindqvist, Helen ...
-
visa fler...
-
Vendelbo Lind, M ...
-
Undeland, Ingrid ...
-
Sandberg, Ann-So ...
-
Ross, A. B.
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- LANTBRUKSVETENSKAPER
-
LANTBRUKSVETENSK ...
-
och Lantbruksvetensk ...
-
och Livsmedelsvetens ...
-
- TEKNIK OCH TEKNOLOGIER
-
TEKNIK OCH TEKNO ...
-
och Annan teknik
-
och Livsmedelsteknik
-
- NATURVETENSKAP
-
NATURVETENSKAP
-
och Kemi
-
och Analytisk kemi
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
- Artiklar i publikationen
-
Molecular Nutrit ...
- Av lärosätet
-
Göteborgs universitet
-
Chalmers tekniska högskola