SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/313479"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/313479" > Harvest time can af...

  • Steinhagen, SophieGothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för marina vetenskaper, Tjärnö marinlaboratoriet,SWEMARC,Department of marine sciences, Tjärnö Marine Laboratory,University of Gothenburg,Univ Gothenburg, Dept Marine Sci, Strömstad, Sweden. (författare)

Harvest time can affect the optimal yield and quality of sea lettuce (Ulva fenestrata) in a sustainable sea-based cultivation : Seasonal Cultivation of Ulva fenestrata

  • Artikel/kapitelEngelska2022

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2022-02-25
  • Frontiers Media SA,2022

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:gup.ub.gu.se/313479
  • https://gup.ub.gu.se/publication/313479URI
  • https://doi.org/10.3389/fmars.2022.816890DOI
  • https://research.chalmers.se/publication/529139URI
  • https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-310587URI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • QC 20220406
  • Seaweed biomass is a renewable resource with multiple applications. Sea-based cultivation of seaweeds can provide high biomass yields, low construction, operation, and maintenance costs and could offer an environmentally and economically sustainable alternative to land-based cultivations. The biochemical profile of sea-grown biomass depends on seasonal variation in environmental factors, and the optimization of harvest time is important for the quality of the produced biomass. To identify optimal harvest times of Swedish sea-based cultivated sea lettuce (Ulva fenestrata), this study monitored biomass yield, morphology, chemical composition, fertility, and biofouling at five different harvesting times in April - June 2020. The highest biomass yields (approx. 1.2 kg fw [m rope]-1) were observed in late spring (May). The number and size of holes in the thalli and the amount of fertile and fouled tissue increased with prolonged growth season, which together led to a significant decline in both biomass yield and quality during summer (June). Early spring (April) conditions were optimal for obtaining high fatty acid, protein, biochar, phenolic, and pigment contents in the biomass, whereas carbohydrate and ash content, as well as essential and non-essential elements, increased later in the growth season. Our study results show that the optimal harvest time of sea-based cultivated U. fenestrata depends on the downstream application of the biomass and must be carefully selected to balance yield, quality, and desired biochemical contents to maximize the output of future sea-based algal cultivations in the European Northern Hemisphere.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Enge, Swantje,1981Gothenburg University,Göteborgs universitet,Centrum för marin kemisk ekologi,Institutionen för marina vetenskaper, Tjärnö marinlaboratoriet,Centre for Marine Chemical Ecology,Department of marine sciences, Tjärnö Marine Laboratory,University of Gothenburg,Univ Gothenburg, Dept Marine Sci, Strömstad, Sweden.(Swepub:gu)xenges (författare)
  • Cervin, Gunnar,1967Gothenburg University,Göteborgs universitet,Centrum för marin kemisk ekologi,Institutionen för marina vetenskaper, Tjärnö marinlaboratoriet,Centre for Marine Chemical Ecology,Department of marine sciences, Tjärnö Marine Laboratory,University of Gothenburg,Univ Gothenburg, Dept Marine Sci, Strömstad, Sweden.(Swepub:gu)xcergu (författare)
  • Larsson, Karin,1979Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology,Chalmers Univ Technol, Div Food & Nutr Sci, Dept Biol & Biol Engn, Gothenburg, Sweden.(Swepub:cth)karinsve (författare)
  • Edlund, Ulrica,1972-KTH,Fiber- och polymerteknologi(Swepub:kth)u1goaund (författare)
  • Schmidt, Alina E. M.KTH,Fiber- och polymerteknologi(Swepub:kth)u165y90z (författare)
  • Wahlström, NiklasKTH,Fiber- och polymerteknologi(Swepub:kth)u1azvgv1 (författare)
  • Kollander, BarbroSwedish Food Agcy, Uppsala, Sweden. (författare)
  • Pavia, Henrik,1964Gothenburg University,Göteborgs universitet,Centrum för marin kemisk ekologi,SWEMARC,Institutionen för marina vetenskaper, Tjärnö marinlaboratoriet,Centre for Marine Chemical Ecology,Department of marine sciences, Tjärnö Marine Laboratory,University of Gothenburg,Univ Gothenburg, Dept Marine Sci, Strömstad, Sweden.(Swepub:gu)xpavhe (författare)
  • Undeland, Ingrid,1968Chalmers tekniska högskola,Chalmers University of Technology,Chalmers Univ Technol, Div Food & Nutr Sci, Dept Biol & Biol Engn, Gothenburg, Sweden.(Swepub:cth)undeland (författare)
  • Toth, Gunilla,1973Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för marina vetenskaper, Tjärnö marinlaboratoriet,Department of marine sciences, Tjärnö Marine Laboratory,University of Gothenburg,Univ Gothenburg, Dept Marine Sci, Strömstad, Sweden.(Swepub:gu)xtotgu (författare)
  • Göteborgs universitetInstitutionen för marina vetenskaper, Tjärnö marinlaboratoriet (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Frontiers in Marine Science: Frontiers Media SA92296-7745

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy