Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/319483" >
Frequency of food a...
Frequency of food allergy in Europe: an updated systematic review and meta-analysis.
-
Spolidoro, Giulia C I (författare)
-
- Amera, Yohannes Tesfaye (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa,Institute of Medicine, School of Public Health and Community Medicine
-
- Ali, Mohamed Mustafa (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa,Institute of Medicine, School of Public Health and Community Medicine
-
visa fler...
-
- Nyassi, Sungkutu (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Krefting Research Centre
-
- Lisik, Daniil (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Krefting Research Centre
-
- Ioannidou, Athina (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Krefting Research Centre
-
- Rovner, Graciela (författare)
- Karolinska Institutet
-
Khaleva, Ekaterina (författare)
-
Venter, Carina (författare)
-
van Ree, Ronald (författare)
-
Worm, Margitta (författare)
-
Vlieg-Boerstra, Berber (författare)
-
Sheikh, Aziz (författare)
-
Muraro, Antonella (författare)
-
Roberts, Graham (författare)
-
- Nwaru, Bright I, 1978 (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Krefting Research Centre
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
- 2022-11-07
- 2023
- Engelska.
-
Ingår i: Allergy. - : Wiley. - 0105-4538 .- 1398-9995. ; 78:2, s. 351-368
- Relaterad länk:
-
https://gup.ub.gu.se...
-
visa fler...
-
https://doi.org/10.1...
-
http://kipublication...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- Food allergy (FA) is increasingly reported in Europe, however the latest prevalence estimates were based on studies published a decade ago. The present work provides the most updated estimates of the prevalence and trends of FA in Europe. Databases were searched for studies published between 2012 and 2021, added to studies published up to 2012. In total, 110 studies were included in this update. Most studies were graded as moderate risk of bias. Pooled lifetime and point prevalence of self-reported FA were 19.9% (95% CI 16.6-23.3) and 13.1% (95% CI 11.3-14.8), respectively. The point prevalence of sensitization based on specific IgE (slgE) was 16.6% (95% CI 12.3-20.8), skin prick test (SPT) 5.7% (95% CI 3.9-7.4), and positive food challenge 0.8% (95% CI 0.5-0.9). While lifetime prevalence of self-reported FA and food challenge positivity only slightly changed, the point prevalence of self-reported FA, sIgE and SPT positivity increased from previous estimates. This may reflect a real increase, increased awareness, increased number of foods assessed, or increased number of studies from countries with less data in the first review. Future studies require rigorous designs and implementation of standardized methodology in diagnosing FA, including use of double-blinded placebo-controlled food challenge to minimize potential biases.
Ämnesord
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskap (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences (hsv//eng)
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Klinisk medicin (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Clinical Medicine (hsv//eng)
Nyckelord
- Europe; epidemiology
- food allergy
- sensitization
- systematic review
Publikations- och innehållstyp
- ref (ämneskategori)
- art (ämneskategori)
Hitta via bibliotek
-
Allergy
(Sök värdpublikationen i LIBRIS)
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Spolidoro, Giuli ...
-
Amera, Yohannes ...
-
Ali, Mohamed Mus ...
-
Nyassi, Sungkutu
-
Lisik, Daniil
-
Ioannidou, Athin ...
-
visa fler...
-
Rovner, Graciela
-
Khaleva, Ekateri ...
-
Venter, Carina
-
van Ree, Ronald
-
Worm, Margitta
-
Vlieg-Boerstra, ...
-
Sheikh, Aziz
-
Muraro, Antonell ...
-
Roberts, Graham
-
Nwaru, Bright I, ...
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Klinisk medicin
- Artiklar i publikationen
-
Allergy
- Av lärosätet
-
Göteborgs universitet
-
Karolinska Institutet