SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/323778"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/323778" > The association bet...

  • Van Parys, A. (författare)

The association between dairy intake and risk of cardiovascular disease and mortality in patients with stable angina pectoris

  • Artikel/kapitelEngelska2023

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 2022-09-22
  • Oxford University Press (OUP),2023

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:gup.ub.gu.se/323778
  • https://gup.ub.gu.se/publication/323778URI
  • https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwac217DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype
  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype

Anmärkningar

  • Aims The association of dairy products with cardiovascular disease and mortality risk remains heavily debated. We aimed to investigate the association between intake of total dairy and dairy products and the risk of acute myocardial infarction (AMI), stroke, and cardiovascular and all-cause mortality. Methods and results We included 1929 patients (80% men, mean age 62 years) with stable angina pectoris from the Western Norway B-vitamin Intervention Trial. Dietary data were obtained via a 169-item food frequency questionnaire. Risk associations were estimated using Cox proportional hazard regression models adjusted for relevant covariates. Non-linear associations were explored visually. The mean (+/- SD) dairy intake in the study population was 169 +/- 108 g/1000 kcal. Median follow-up times were 5.2, 7.8, and 14.1 years for stroke, AMI, and mortality, respectively. Higher intake of total dairy and milk were positively associated with stroke risk [HR (95% CI): 1.14 (1.02, 1.27) and 1.13 (1.02, 1.27), cardiovascular mortality 1.06 (1.00, 1.12) and 1.07 (1.01, 1.13)] and all-cause mortality [1.07 (1.03, 1.11) and 1.06 (1.03, 1.10)] per 50 g/1000 kcal. Higher cheese intake was inversely associated with AMI risk [0.92 (0.83, 1.02)] per 10 g/1000 kcal. Butter was associated with increased AMI risk [1.10 (0.97, 1.24)] and all-cause mortality [1.10 (1.00, 1.20) per 5 g/1000 kcal. Conclusion Higher dairy and milk consumption were associated with increased risk of mortality and stroke. Cheese was associated with decreased, and butter with increased, risk of AMI. Dairy is a heterogenous food group with divergent health effects and dairy products should therefore be investigated individually.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Saele, J. (författare)
  • Puaschitz, N. G. (författare)
  • Anfinsen, A. M. (författare)
  • Karlsson, Therese,1979Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition,Institute of Medicine, Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition(Swepub:gu)xkathe (författare)
  • Olsen, T. (författare)
  • Haugsgjerd, T. R. (författare)
  • Vinknes, K. J. (författare)
  • Holven, K. B. (författare)
  • Dierkes, J. (författare)
  • Nygard, O. K. (författare)
  • Lysne, V. (författare)
  • Göteborgs universitetInstitutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:European Journal of Preventive Cardiology: Oxford University Press (OUP)30:3, s. 219-2292047-48732047-4881

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy