Sökning: onr:"swepub:oai:gup.ub.gu.se/87472" >
Measuring the glyce...
Measuring the glycemic index of foods: interlaboratory study.
-
Wolever, Thomas M S (författare)
-
Brand-Miller, Jennie C (författare)
-
Abernethy, John (författare)
-
visa fler...
-
Astrup, Arne (författare)
-
Atkinson, Fiona (författare)
-
- Axelsen, Mette, 1965 (författare)
- Gothenburg University,Göteborgs universitet,Institutionen för medicin, avdelningen för klinisk näringslära,Institute of Medicine, Department of Clinical Nutrition,University of Gothenburg
-
- Björck, Inger (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
-
Brighenti, Furio (författare)
-
Brown, Rachel (författare)
-
Brynes, Audrey (författare)
-
Casiraghi, M Cristina (författare)
-
Cazaubiel, Murielle (författare)
-
Dahlqvist, Linda (författare)
-
Delport, Elizabeth (författare)
-
Denyer, Gareth S (författare)
-
Erba, Daniela (författare)
-
Frost, Gary (författare)
-
- Granfeldt, Yvonne (författare)
- Lund University,Lunds universitet,Livsmedelsteknik,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Department of Food Technology, Engineering and Nutrition,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
-
Hampton, Shelagh (författare)
-
Hart, Valerie A (författare)
-
Hätönen, Katja A (författare)
-
Henry, C Jeya (författare)
-
Hertzler, Steve (författare)
-
Hull, Sarah (författare)
-
Jerling, Johann (författare)
-
Johnston, Kelly L (författare)
-
Lightowler, Helen (författare)
-
Mann, Neil (författare)
-
Morgan, Linda (författare)
-
Panlasigui, Leonora N (författare)
-
Pelkman, Christine (författare)
-
Perry, Tracy (författare)
-
Pfeiffer, Andreas F H (författare)
-
Pieters, Marlien (författare)
-
Ramdath, D Dan (författare)
-
Ramsingh, Rayna T (författare)
-
Robert, S Daniel (författare)
-
Robinson, Carol (författare)
-
Sarkkinen, Essi (författare)
-
Scazzina, Francesca (författare)
-
Sison, Dave Clark D (författare)
-
Sloth, Birgitte (författare)
-
Staniforth, Jane (författare)
-
Tapola, Niina (författare)
-
Valsta, Liisa M (författare)
-
Verkooijen, Inge (författare)
-
Weickert, Martin O (författare)
-
Weseler, Antje R (författare)
-
Wilkie, Paul (författare)
-
Zhang, Jian, 1978 (författare)
-
visa färre...
-
(creator_code:org_t)
- 2008
- 2008
- Engelska.
-
Ingår i: The American journal of clinical nutrition. - 0002-9165 .- 1938-3207. ; 87:1
- Relaterad länk:
-
http://www.ajcn.org/... (free)
-
visa fler...
-
https://gup.ub.gu.se...
-
https://research.cha...
-
https://lup.lub.lu.s...
-
visa färre...
Abstract
Ämnesord
Stäng
- BACKGROUND: Many laboratories offer glycemic index (GI) services. OBJECTIVE: We assessed the performance of the method used to measure GI. DESIGN: The GI of cheese-puffs and fruit-leather (centrally provided) was measured in 28 laboratories (n=311 subjects) by using the FAO/WHO method. The laboratories reported the results of their calculations and sent the raw data for recalculation centrally. RESULTS: Values for the incremental area under the curve (AUC) reported by 54% of the laboratories differed from central calculations. Because of this and other differences in data analysis, 19% of reported food GI values differed by >5 units from those calculated centrally. GI values in individual subjects were unrelated to age, sex, ethnicity, body mass index, or AUC but were negatively related to within-individual variation (P=0.033) expressed as the CV of the AUC for repeated reference food tests (refCV). The between-laboratory GI values (mean+/-SD) for cheese-puffs and fruit-leather were 74.3+/-10.5 and 33.2+/-7.2, respectively. The mean laboratory GI was related to refCV (P=0.003) and the type of restrictions on alcohol consumption before the test (P=0.006, r2=0.509 for model). The within-laboratory SD of GI was related to refCV (P<0.001), the glucose analysis method (P=0.010), whether glucose measures were duplicated (P=0.008), and restrictions on dinner the night before (P=0.013, r2=0.810 for model). CONCLUSIONS: The between-laboratory SD of the GI values is approximately 9. Standardized data analysis and low within-subject variation (refCV<30%) are required for accuracy. The results suggest that common misconceptions exist about which factors do and do not need to be controlled to improve precision. Controlled studies and cost-benefit analyses are needed to optimize GI methodology. The trial was registered at clinicaltrials.gov as NCT00260858.
Ämnesord
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Klinisk medicin -- Endokrinologi och diabetes (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Clinical Medicine -- Endocrinology and Diabetes (hsv//eng)
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP -- Klinisk medicin (hsv//swe)
- MEDICAL AND HEALTH SCIENCES -- Clinical Medicine (hsv//eng)
Nyckelord
- Adolescent
- Adult
- Aged
- Area Under Curve
- Blood Glucose
- metabolism
- Cross-Over Studies
- Dietary Carbohydrates
- metabolism
- Female
- Food
- classification
- Food Analysis
- standards
- Glucose Tolerance Test
- Glycemic Index
- Humans
- Laboratory Techniques and Procedures
- standards
- Male
- Middle Aged
- Reference Values
- Reproducibility of Results
- Sensitivity and Specificity
- Adolescent
- clinical trial
- dietary carbohydrate
- glycemic index
- methodology
- glucose
- humans
Publikations- och innehållstyp
- ref (ämneskategori)
- art (ämneskategori)
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Wolever, Thomas ...
-
Brand-Miller, Je ...
-
Abernethy, John
-
Astrup, Arne
-
Atkinson, Fiona
-
Axelsen, Mette, ...
-
visa fler...
-
Björck, Inger
-
Brighenti, Furio
-
Brown, Rachel
-
Brynes, Audrey
-
Casiraghi, M Cri ...
-
Cazaubiel, Murie ...
-
Dahlqvist, Linda
-
Delport, Elizabe ...
-
Denyer, Gareth S
-
Erba, Daniela
-
Frost, Gary
-
Granfeldt, Yvonn ...
-
Hampton, Shelagh
-
Hart, Valerie A
-
Hätönen, Katja A
-
Henry, C Jeya
-
Hertzler, Steve
-
Hull, Sarah
-
Jerling, Johann
-
Johnston, Kelly ...
-
Lightowler, Hele ...
-
Mann, Neil
-
Morgan, Linda
-
Panlasigui, Leon ...
-
Pelkman, Christi ...
-
Perry, Tracy
-
Pfeiffer, Andrea ...
-
Pieters, Marlien
-
Ramdath, D Dan
-
Ramsingh, Rayna ...
-
Robert, S Daniel
-
Robinson, Carol
-
Sarkkinen, Essi
-
Scazzina, France ...
-
Sison, Dave Clar ...
-
Sloth, Birgitte
-
Staniforth, Jane
-
Tapola, Niina
-
Valsta, Liisa M
-
Verkooijen, Inge
-
Weickert, Martin ...
-
Weseler, Antje R
-
Wilkie, Paul
-
Zhang, Jian, 197 ...
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Klinisk medicin
-
och Endokrinologi oc ...
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Klinisk medicin
- Artiklar i publikationen
-
The American jou ...
- Av lärosätet
-
Göteborgs universitet
-
Chalmers tekniska högskola
-
Lunds universitet