SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:0877e128-5e38-4f53-9c9a-6fcebe334233"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:0877e128-5e38-4f53-9c9a-6fcebe334233" > Effect of cinnamon ...

Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects

Hlebowicz, Joanna (författare)
Lund University,Lunds universitet,Internmedicin - epidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Internal Medicine - Epidemiology,Lund University Research Groups
Darwiche, Gassan (författare)
Björgell, Ola (författare)
Lund University,Lunds universitet,Diagnostisk radiologi, Malmö,Forskargrupper vid Lunds universitet,Radiology Diagnostics, Malmö,Lund University Research Groups
visa fler...
Almér, Lars-Olof (författare)
Lund University,Lunds universitet,Internmedicin - epidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Internal Medicine - Epidemiology,Lund University Research Groups
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2007
2007
Engelska.
Ingår i: American Journal of Clinical Nutrition. - 1938-3207. ; 85:6, s. 1552-1556
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background: Previous studies of patients with type 2 diabetes showed that cinnamon lowers fasting serum glucose, triacylglycerol, and LDL- and total cholesterol concentrations. Objective: We aimed to study the effect of cinnamon on the rate of gastric emptying, the postprandial blood glucose response, and satiety in healthy subjects. Design: The gastric emptying rate (GER) was measured by using standardized real-time ultrasonography. Fourteen healthy subjects were assessed by using a crossover trial. The subjects were examined after an 8-h fast if they had normal fasting blood glucose concentrations. GER was calculated as the percentage change in the antral cross-sectional area 15-90 min after ingestion of 300 g rice pudding (GER1) or 300 g rice pudding and 6 g cinnamon (GER2). Results: The median value of GER 1 was 37%, and that of GER2 was 34.5%. The addition of cinnamon to the rice pudding significantly delayed gastric emptying and lowered the postprandial glucose response (P < 0.05 for both). The reduction in the postprandial blood glucose concentration was much more noticeable and pronounced than was the lowering of the GER. The effect of cinnamon on satiety was not significant. Conclusions: The intake of 6 g cinnamon with rice pudding reduces postprandial blood glucose and delays gastric emptying without affecting satiety. Inclusion of cinnamon in the diet lowers the postprandial glucose response, a change that is at least partially explained by a delayed GER.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Hälsovetenskap -- Näringslära (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Health Sciences -- Nutrition and Dietetics (hsv//eng)

Nyckelord

cinnamon
blood glucose
healthy subjects
gastric emptying
diabetes
satiety

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Hlebowicz, Joann ...
Darwiche, Gassan
Björgell, Ola
Almér, Lars-Olof
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Näringslära
Artiklar i publikationen
American Journal ...
Av lärosätet
Lunds universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy