SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:471999f6-c3de-48d7-a036-1b94404b6fbd"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:471999f6-c3de-48d7-a036-1b94404b6fbd" > Effects of Added Su...

Effects of Added Surfactant on Swelling and Molecular Transport in Drug-Loaded Tablets Based on Hydrophobically Modified Poly(acrylic acid)

Knöös, Patrik (författare)
Lund University,Lunds universitet,Fysikalisk kemi,Enheten för fysikalisk och teoretisk kemi,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Physical Chemistry,Physical and theoretical chemistry,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Wahlgren, Marie (författare)
Lund University,Lunds universitet,Livsmedelsteknik,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Bioteknik (CI),Utbildningsprogram, LTH,Department of Food Technology, Engineering and Nutrition,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH,Biotechnology (M.Sc.Eng.),Educational programmes, LTH,Faculty of Engineering, LTH
Topgaard, Daniel (författare)
Lund University,Lunds universitet,Fysikalisk kemi,Enheten för fysikalisk och teoretisk kemi,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Physical Chemistry,Physical and theoretical chemistry,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
visa fler...
Ulvenlund, Stefan (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH,CR Competence AB
Piculell, Lennart (författare)
Lund University,Lunds universitet,Fysikalisk kemi,Enheten för fysikalisk och teoretisk kemi,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Physical Chemistry,Physical and theoretical chemistry,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2014-08-04
2014
Engelska.
Ingår i: The Journal of Physical Chemistry Part B. - : American Chemical Society (ACS). - 1520-5207 .- 1520-6106. ; 118:32, s. 9757-9767
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • A combination of NMR chemical shift imaging and self-diffusion experiments is shown to give a detailed molecular picture of the events that occur when tablets of hydrophobically modified poly(acrylic acid) loaded with a drug (griseofulvin) swell in water in the presence or absence of surfactant (sodium octylbenzenesulfonate). The hydrophobic substituents on the polymer bind and trap the surfactant molecules in mixed micelles, leading to a slow effective surfactant transport that occurs via a small fraction of individually dissolved surfactant molecules in the water domain. Because of the efficient binding of surfactant, the penetrating water is found to diffuse past the penetrating surfactant into the polymer matrix, pushing the surfactant front outward as the matrix swells. The added surfactant has little effect on the transport of drug because both undissolved solid drug and surfactant-solubilized drug function as reservoirs that essentially follow the polymer as it swells. However, the added surfactant nevertheless has a strong indirect effect on the release of griseofulvin, through the effect of the surfactant on the solubility and erosion of the polymer matrix. The surfactant effectively solubilizes the hydrophobically modified polymer, making it fully miscible with water, leading to a more pronounced swelling and a slower erosion of the polymer matrix.

Ämnesord

NATURVETENSKAP  -- Kemi -- Fysikalisk kemi (hsv//swe)
NATURAL SCIENCES  -- Chemical Sciences -- Physical Chemistry (hsv//eng)
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER  -- Annan teknik -- Livsmedelsteknik (hsv//swe)
ENGINEERING AND TECHNOLOGY  -- Other Engineering and Technologies -- Food Engineering (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy