SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:72da9fe9-10c1-48a1-a58f-45748025e3b8"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:72da9fe9-10c1-48a1-a58f-45748025e3b8" > Characterization of...

Characterization of cereal β-glucan extracts from oat and barley and quantification of proteinaceous matter

Zielke, Claudia (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Kosik, Ondrej (författare)
Rothamsted Research
Ainalem, Marie Louise (författare)
Lund University,Lunds universitet,European Spallation Source ESS AB,Stiftelser och övriga anknutna verksamheter,Other Institutions and Utilities
visa fler...
Lovegrove, Alison (författare)
Rothamsted Research
Stradner, Anna (författare)
Lund University,Lunds universitet,Fysikalisk kemi,Enheten för fysikalisk och teoretisk kemi,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Physical Chemistry,Physical and theoretical chemistry,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Nilsson, Lars (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2017-02-14
2017
Engelska.
Ingår i: PLoS ONE. - : Public Library of Science (PLoS). - 1932-6203. ; 12:2
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • An extraction method for mixed-linkage β-glucan from oat and barley was developed in order to minimize the effect of extraction on the β-glucan structure. β-Glucan were characterized in terms of molecular size and molar mass distributions using asymmetric flow fieldflow fractionation (AF4) coupled to multiangle light scattering (MALS), differential refractive index (dRI) and fluorescence (FL) detection. The carbohydrate composition of the extracts was analysed using polysaccharide analysis by carbohydrate gel electrophoresis (PACE) and high-performance anion-exchange chromatography (HPAEC). Whether there were any proteinaceous moieties linked to β-glucan was also examined. Purified extracts contained 65% and 53% β-glucan for oats and barley, respectively. The main impurities were degradation products of starch. The extracts contained high molecular weight β-glucan (105 -108 g/ mol) and large sizes (root-mean-square radii from 20 to 140 nm). No proteins covalently bound to β-glucan were detected; therefore, any suggested functionality of proteins regarding the health benefits of β-glucan can be discounted.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

  • PLoS ONE (Sök värdpublikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy