SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:7dab648c-7443-40df-9746-e31cdfc4b225"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:7dab648c-7443-40df-9746-e31cdfc4b225" > Heterocyclic amines...

  • Borgen, EvaLund University,Lunds universitet,Allmänmedicin och klinisk epidemiologi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Family Medicine and Clinical Epidemiology,Lund University Research Groups (författare)

Heterocyclic amines in some Swedish cooked foods industrially prepared or from fast food outlets and restaurants

  • Artikel/kapitelEngelska2004

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • Wiley,2004

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:7dab648c-7443-40df-9746-e31cdfc4b225
  • https://lup.lub.lu.se/record/138608URI
  • https://doi.org/10.1002/mnfr.200400024DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype
  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype

Anmärkningar

  • Accurate assessment of human intake of mutagenic/carcinogenic heterocyclic ainines (HAs) is necessary for epidemiological studies and future risk assessment. Using questionnaires, the frequency of consumption of specific dishes can be obtained at an individual level and linked to analyzed concentrations of different compounds in corresponding dishes. Some typical Swedish cooked meat dishes, hamburgers and kebab, industrially prepared or from fast food outlets and restaurants, were analyzed regarding their content of 11 different HAs. The amount of each of these compounds was below 0.1 ng/g cooked weight in most of the industrially prepared products. The total amount of HAs was highest in the kebab samples. The intake of HAs from 200 g of the dishes was estimated to range from not detectable levels to 0.6 mug. The results of the present study indicate that the content of HAs in a specific dish may vary with origin, and that the concentrations of HAs in commercial fried meat products are generally low, although some of these food items may contain elevated amounts.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Skog, KerstinLund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)inl-ksk (författare)
  • Allmänmedicin och klinisk epidemiologiForskargrupper vid Lunds universitet (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Molecular Nutrition and Food Research: Wiley48:4, s. 292-2981613-41331613-4125

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Borgen, Eva
Skog, Kerstin
Om ämnet
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
MEDICIN OCH HÄLS ...
och Hälsovetenskap
och Näringslära
Artiklar i publikationen
Molecular Nutrit ...
Av lärosätet
Lunds universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy