Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:7e6ab838-cd99-4862-8a9f-5266dc238b06" >
Fruit and Vegetable...
-
Leenders, Max
(författare)
Fruit and Vegetable Consumption and Mortality European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition
- Artikel/kapitelEngelska2013
Förlag, utgivningsår, omfång ...
-
2013-04-18
-
Oxford University Press (OUP),2013
Nummerbeteckningar
-
LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:7e6ab838-cd99-4862-8a9f-5266dc238b06
-
https://lup.lub.lu.se/record/4027257URI
-
https://doi.org/10.1093/aje/kwt006DOI
-
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-80046URI
Kompletterande språkuppgifter
-
Språk:engelska
-
Sammanfattning på:engelska
Ingår i deldatabas
Klassifikation
-
Ämneskategori:art swepub-publicationtype
-
Ämneskategori:ref swepub-contenttype
Anmärkningar
-
In this study, the relation between fruit and vegetable consumption and mortality was investigated within the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition. Survival analyses were performed, including 451,151 participants from 10 European countries, recruited between 1992 and 2000 and followed until 2010. Hazard ratios, rate advancement periods, and preventable proportions to respectively compare risk of death between quartiles of consumption, to estimate the period by which the risk of death was postponed among high consumers, and to estimate proportions of deaths that could be prevented if all participants would shift their consumption 1 quartile upward. Consumption of fruits and vegetables was inversely associated with all-cause mortality (for the highest quartile, hazard ratio = 0.90, 95% confidence interval (CI): 0.86, 0.94), with a rate advancement period of 1.12 years (95% CI: 0.70, 1.54), and with a preventable proportion of 2.95%. This association was driven mainly by cardiovascular disease mortality (for the highest quartile, hazard ratio = 0.85, 95% CI: 0.77, 0.93). Stronger inverse associations were observed for participants with high alcohol consumption or high body mass index and suggested in smokers. Inverse associations were stronger for raw than for cooked vegetable consumption. These results support the evidence that fruit and vegetable consumption is associated with a lower risk of death.
Ämnesord och genrebeteckningar
Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)
-
Sluijs, Ivonne
(författare)
-
Ros, Martine M.
(författare)
-
Boshuizen, Hendriek C.
(författare)
-
Siersema, Peter D.
(författare)
-
Ferrari, Pietro
(författare)
-
Weikert, Cornelia
(författare)
-
Tjonneland, Anne
(författare)
-
Olsen, Anja
(författare)
-
Boutron-Ruault, Marie-Christine
(författare)
-
Clavel-Chapelon, Franoise
(författare)
-
Nailler, Laura
(författare)
-
Teucher, Birgit
(författare)
-
Li, Kuanrong
(författare)
-
Boeing, Heiner
(författare)
-
Bergmann, Manuela M.
(författare)
-
Trichopoulou, Antonia
(författare)
-
Lagiou, Pagona
(författare)
-
Trichopoulos, Dimitrios
(författare)
-
Palli, Domenico
(författare)
-
Pala, Valeria
(författare)
-
Panico, Salvatore
(författare)
-
Tumino, Rosario
(författare)
-
Sacerdote, Carlotta
(författare)
-
Peeters, Petra H. M.
(författare)
-
van Gils, Carla H.
(författare)
-
Lund, Eiliv
(författare)
-
Engeset, Dagrun
(författare)
-
Redondo, Maria Luisa
(författare)
-
Agudo, Antonio
(författare)
-
Sanchez, Maria Jose
(författare)
-
Navarro, Carmen
(författare)
-
Ardanaz, Eva
(författare)
-
Sonestedt, EmilyLund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups(Swepub:lu)medf-eso
(författare)
-
Ericson, UlrikaLund University,Lunds universitet,Diabetes - kardiovaskulär sjukdom,Forskargrupper vid Lunds universitet,Diabetes - Cardiovascular Disease,Lund University Research Groups(Swepub:lu)medf-upe
(författare)
-
Nilsson, Lena Maria,1965-Umeå universitet,Näringsforskning(Swepub:umu)leni0002
(författare)
-
Khaw, Kay-Tee
(författare)
-
Warcham, Nicholas J.
(författare)
-
Key, Timothy J.
(författare)
-
Crowe, Francesca L.
(författare)
-
Romieu, Isabelle
(författare)
-
Gunter, Marc J.
(författare)
-
Gallo, Valentina
(författare)
-
Overvad, Kim
(författare)
-
Riboli, Elio
(författare)
-
Bueno-de-Mesquita, H. Bas
(författare)
-
Diabetes - kardiovaskulär sjukdomForskargrupper vid Lunds universitet
(creator_code:org_t)
Sammanhörande titlar
-
Ingår i:American Journal of Epidemiology: Oxford University Press (OUP)178:4, s. 590-6020002-92621476-6256
Internetlänk
Hitta via bibliotek
Till lärosätets databas
- Av författaren/redakt...
-
Leenders, Max
-
Sluijs, Ivonne
-
Ros, Martine M.
-
Boshuizen, Hendr ...
-
Siersema, Peter ...
-
Ferrari, Pietro
-
visa fler...
-
Weikert, Corneli ...
-
Tjonneland, Anne
-
Olsen, Anja
-
Boutron-Ruault, ...
-
Clavel-Chapelon, ...
-
Nailler, Laura
-
Teucher, Birgit
-
Li, Kuanrong
-
Boeing, Heiner
-
Bergmann, Manuel ...
-
Trichopoulou, An ...
-
Lagiou, Pagona
-
Trichopoulos, Di ...
-
Palli, Domenico
-
Pala, Valeria
-
Panico, Salvator ...
-
Tumino, Rosario
-
Sacerdote, Carlo ...
-
Peeters, Petra H ...
-
van Gils, Carla ...
-
Lund, Eiliv
-
Engeset, Dagrun
-
Redondo, Maria L ...
-
Agudo, Antonio
-
Sanchez, Maria J ...
-
Navarro, Carmen
-
Ardanaz, Eva
-
Sonestedt, Emily
-
Ericson, Ulrika
-
Nilsson, Lena Ma ...
-
Khaw, Kay-Tee
-
Warcham, Nichola ...
-
Key, Timothy J.
-
Crowe, Francesca ...
-
Romieu, Isabelle
-
Gunter, Marc J.
-
Gallo, Valentina
-
Overvad, Kim
-
Riboli, Elio
-
Bueno-de-Mesquit ...
-
visa färre...
- Om ämnet
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Folkhälsovetensk ...
-
- MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP
-
MEDICIN OCH HÄLS ...
-
och Hälsovetenskap
-
och Näringslära
- Artiklar i publikationen
-
American Journal ...
- Av lärosätet
-
Lunds universitet
-
Umeå universitet