SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:a212879b-231c-46f8-9022-c8f1b7f17001"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:a212879b-231c-46f8-9022-c8f1b7f17001" > Total antioxidant c...

Total antioxidant capacity in different pea (Pisum sativum) varieties after blanching and freezing

Nilsson, Jessica (författare)
Lund University,Lunds universitet,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Stegmark, R (författare)
Åkesson, Björn (författare)
Lund University,Lunds universitet,Tillämpad biokemi,Centrum för tillämpade biovetenskaper,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Pure and Applied Biochemistry,Center for Applied Life Sciences,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
 (creator_code:org_t)
Elsevier BV, 2004
2004
Engelska.
Ingår i: Food Chemistry. - : Elsevier BV. - 1873-7072 .- 0308-8146. ; 86:4, s. 501-507
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Thirty-five varieties of the green pea (Pisum sativum L.) were analysed for their total antioxidant capacity (TAC. After blanching and freezing, the water-soluble fraction had, on average, a TAC of 0.61(0.22) mumol/g (mean(SD)) and the water-insoluble fraction a value of 0.23(0.08) mumol/g. There was a significant correlation between the TAC in the water-soluble and water-insoluble fractions (r = 0.41; p < 0.001). The peas had been grown during two consecutive years and were harvested at two different periods during the second year, 1999. Regarding the antioxidant capacity in both the water-soluble and the water-insoluble extract, there was a significant difference between the varieties but not between the harvest periods. A significant correlation (r = 0.72) between TAC in the water-soluble fraction and ascorbic acid content was found. Ascorbic acid accounted for a large part of the water-soluble antioxidant capacity. Further studies are necessary to reveal other compounds explaining the variation in pea antioxidant capacity and the mechanisms involved. Measurement of TAC may be a convenient route for the selection of pea varieties with optimal functional and health effects. (C) 2003 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Nyckelord

variety
FRAP
total antioxidant capacity (TAC)
green peas
Pisum sativum
cultivation conditions

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Nilsson, Jessica
Stegmark, R
Åkesson, Björn
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Lantbruksvetensk ...
och Livsmedelsvetens ...
Artiklar i publikationen
Food Chemistry
Av lärosätet
Lunds universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy