SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:c10ed170-2f08-4702-a1da-b7d5cef29d4c"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:c10ed170-2f08-4702-a1da-b7d5cef29d4c" > Effects of fused tr...

  • Carlsson, Mats (författare)

Effects of fused tryptophan rich peptides to a recombinant protein A domain on the partitioning in polyethylene glycol-dextran and Ucon-dextran aqueous two-phase systems

  • Artikel/kapitelEngelska1996

Förlag, utgivningsår, omfång ...

  • 1996

Nummerbeteckningar

  • LIBRIS-ID:oai:lup.lub.lu.se:c10ed170-2f08-4702-a1da-b7d5cef29d4c
  • https://lup.lub.lu.se/record/126261URI
  • https://doi.org/10.1016/S0021-9673(96)00635-8DOI

Kompletterande språkuppgifter

  • Språk:engelska
  • Sammanfattning på:engelska

Ingår i deldatabas

Klassifikation

  • Ämneskategori:art swepub-publicationtype
  • Ämneskategori:ref swepub-contenttype

Anmärkningar

  • Genetic engineering has been used to construct fusion proteins with tryptophan containing peptides. The peptides and the fusion proteins have been partitioned in aqueous two-phase systems of poly(ethylene glycol) (PEG)-dextran and Ucon-dextran. The studied model protein was ZZT0, where Z is an engineered domain of domain B of staphylococcal protein A. The specially designed hydrophobic peptides, Ala-Trp-Trp-Pro (T1) and (Ala-Trp-Trp-Pro)2 (T2), have been inserted into ZZT0, to give the peptide-protein fusions ZZT1 and ZZT2. In the experimental studies it was found that T1 and T2 preferred the PEG phase and even more the Ucon phase over the dextran phase. For T2 the partitioning was more one sided than for T1. For the fusion proteins, ZZT1 and ZZT2, the partitioning was enhanced into the PEG or Ucon rich phase as compared to ZZT0. The effects were lower than expected from independent contributions to the partition coefficient from the protein and the peptides. A heterogeneous lattice model was used to calculate theoretical peptide and protein partition coefficients. The calculations could reproduce the qualitative features of the experimental data. The model results suggest that a part of these experimentally observed effects is due to a depletion zone, i.e. a zone of reduced polymer concentration around the protein. The experimental results indicate a further reduction of the partition coefficient, beyond that predicted by the lattice calculations. A possible folding of the inserted peptide is discussed as a plausible mechanism for this further reduction in the partition coefficient.

Ämnesord och genrebeteckningar

Biuppslag (personer, institutioner, konferenser, titlar ...)

  • Berggren, Kristina (författare)
  • Linse, PerLund University,Lunds universitet,Fysikalisk kemi,Enheten för fysikalisk och teoretisk kemi,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Physical Chemistry,Physical and theoretical chemistry,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)fk1-pli (författare)
  • Veide, Andres (författare)
  • Tjerneld, FolkeLund University,Lunds universitet,Biokemi och Strukturbiologi,Centrum för Molekylär Proteinvetenskap,Kemiska institutionen,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Biochemistry and Structural Biology,Center for Molecular Protein Science,Department of Chemistry,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH(Swepub:lu)biok-ftj (författare)
  • Fysikalisk kemiEnheten för fysikalisk och teoretisk kemi (creator_code:org_t)

Sammanhörande titlar

  • Ingår i:Journal of Chromatography A756:1-2, s. 107-1170021-9673

Internetlänk

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Carlsson, Mats
Berggren, Kristi ...
Linse, Per
Veide, Andres
Tjerneld, Folke
Om ämnet
NATURVETENSKAP
NATURVETENSKAP
och Biologi
NATURVETENSKAP
NATURVETENSKAP
och Kemi
och Fysikalisk kemi
Artiklar i publikationen
Journal of Chrom ...
Av lärosätet
Lunds universitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy