SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:fd887997-4422-4e3e-9b5e-746072b66277"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:lup.lub.lu.se:fd887997-4422-4e3e-9b5e-746072b66277" > Blueberry husks, ry...

Blueberry husks, rye bran and multi-strain probiotics affect the severity of colitis induced by dextran sulphate sodium

Håkansson, Åsa (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Bränning, Camilla (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Adawi, Diya (författare)
Lund University,Lunds universitet,Kirurgi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Surgery,Lund University Research Groups
visa fler...
Molin, Göran (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Nyman, Margareta (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
Jeppsson, Bengt (författare)
Lund University,Lunds universitet,Kirurgi,Forskargrupper vid Lunds universitet,Surgery,Lund University Research Groups
Ahrné, Siv (författare)
Lund University,Lunds universitet,Avdelningen för livsmedel och läkemedel,Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap,Institutioner vid LTH,Lunds Tekniska Högskola,Division of Food and Pharma,Department of Process and Life Science Engineering,Departments at LTH,Faculty of Engineering, LTH
visa färre...
 (creator_code:org_t)
2009-09-19
2009
Engelska.
Ingår i: Scandinavian Journal of Gastroenterology. - : Informa UK Limited. - 1502-7708 .- 0036-5521. ; 44:10, s. 1213-1225
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Objective. The enteric microbiota is a pivotal factor in the development of intestinal inflammation in humans but probiotics, dietary fibres and phytochemicals can have anti-inflammatory effects. The aim of this study was to evaluate the therapeutic effect of multi-strain probiotics and two conceivable prebiotics in an experimental colitis model. Material and methods. Sprague-Dawley rats were fed a fibre-free diet alone or in combination with Lactobacillus crispatus DSM 16743, L. gasseri DSM 16737 and Bifidobacterium infantis DSM 15158 and/or rye bran and blueberry husks. Colitis was induced by 5% dextran sulphate sodium (DSS) given by oro-gastric tube. Colitis severity, inflammatory markers, gut-load of lactobacilli and Enterobacteriaceae, bacterial translocation and formation of carboxylic acids (CAs) were analysed. Results. The disease activity index (DAI) was lower in all treatment groups. Viable counts of Enterobacteriaceae were reduced and correlated positively with colitis severity, while DAI was negatively correlated with several CAs, e. g. butyric acid. The addition of probiotics to blueberry husks lowered the level of caecal acetic acid and increased that of propionic acid, while rye bran in combination with probiotics increased caecal CA levels and decreased distal colonic levels. Blueberry husks with probiotics reduced the incidence of bacterial translocation to the liver, colonic levels of myeloperoxidase, malondialdehyde and serum interleukin-12. Acetic and butyric acids in colonic content correlated negatively to malondialdehyde. Conclusions. A combination of probiotics and blueberry husks or rye bran enhanced the anti-inflammatory effects compared with probiotics or dietary fibres alone. These combinations can be used as a preventive or therapeutic approach to dietary amelioration of intestinal inflammation.

Ämnesord

MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP  -- Klinisk medicin -- Gastroenterologi (hsv//swe)
MEDICAL AND HEALTH SCIENCES  -- Clinical Medicine -- Gastroenterology and Hepatology (hsv//eng)

Nyckelord

multi-strain
experimental colitis
Blueberry husks
dietary fibre
rye bran
probiotics

Publikations- och innehållstyp

art (ämneskategori)
ref (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy