SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:128886"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:128886" > Prediction models t...

Prediction models to evaluate baking quality instruments for commercial wheat flour

Selga, Louise (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för molekylära vetenskaper,Department of Molecular Sciences
Johansson, Eva (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för växtförädling,Department of Plant Breeding
Andersson, Roger (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för molekylära vetenskaper,Department of Molecular Sciences
 (creator_code:org_t)
 
2024
2024
Engelska.
Ingår i: Cereal Chemistry. - 0009-0352. ; 101, s. 681-691
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • Background and ObjectivesLoaf volume is the main indicator of wheat flour quality, but test baking has major limitations. Here, prediction models were used to evaluate which methodology best captured the baking quality in Swedish commercial wheat flour and if the chemical composition of flour increased prediction accuracy.FindingsFlour type (e.g., winter vs. spring wheat) affected prediction model results significantly. Thus, separate prediction models should be developed for each flour type. Combining data from alveograph, farinograph, and glutomatic tests with protein and damaged starch gave the best prediction results. The main loaf volume predictors were dough strength for winter wheat, stability for spring wheat, and extensibility for flour blends. The composition of protein and arabinoxylan influenced several quality parameters but did not improve loaf volume predictions.ConclusionsBest predictions were obtained for winter wheat. Spring wheat and flour blend models contained only one latent variable, indicating that protein content was the main determinant for loaf volume in these samples.Significance and NoveltyThis study is one of few using prediction models to evaluate instrument suitability to determine loaf volume. Instruments suitable for predicting quality were determined for commercial winter wheat flour, which is the main product of Swedish mills.

Ämnesord

LANTBRUKSVETENSKAPER  -- Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske -- Livsmedelsvetenskap (hsv//swe)
AGRICULTURAL SCIENCES  -- Agriculture, Forestry and Fisheries -- Food Science (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Selga, Louise
Johansson, Eva
Andersson, Roger
Om ämnet
LANTBRUKSVETENSKAPER
LANTBRUKSVETENSK ...
och Lantbruksvetensk ...
och Livsmedelsvetens ...
Artiklar i publikationen
Cereal Chemistry
Av lärosätet
Sveriges Lantbruksuniversitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy