SwePub
Sök i LIBRIS databas

  Utökad sökning

onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:81314"
 

Sökning: onr:"swepub:oai:slubar.slu.se:81314" > Young adults' use o...

Young adults' use of emotional food memories to build resilience

Mårtensson, Fredrika (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi,Department of Work Science, Business Economics and Environmental Psychology
von Essen, Elisabeth (författare)
Swedish University of Agricultural Sciences,Sveriges lantbruksuniversitet,Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi,Department of Work Science, Business Economics and Environmental Psychology
 (creator_code:org_t)
 
Elsevier BV, 2017
2017
Engelska.
Ingår i: Appetite. - : Elsevier BV. - 0195-6663 .- 1095-8304. ; 112, s. 210-218
  • Tidskriftsartikel (refereegranskat)
Abstract Ämnesord
Stäng  
  • The overall aim of this study is to specifically investigate how young adults make use of emotional relational food memories related to "significant others" during childhood when trying to build resilience and solve developmental tasks in this period of life. A theoretical sample of three semi-structured interviews drawn from a larger sample of 30 interviews with young adults in Sweden formed the basis for analysis, guided by the steps of a phenomenologically oriented critical narrative analysis. The results illustrate three different overall directions in how the relationship to food can evolve throughout life among young adults: a relationship dominated by 1) positive emotional food memories associated with the use of food as a secure base and 2) negative emotional food memories associated with either a) being emotionally preoccupied with food orb) dismissing food. The results suggest that internalised memories related to food associated with positive emotions can be used to build resilience, by helping young people to adapt and better manage developmental stress. Internalised food memories related to negative emotions can cause vulnerability, but also become the object of a person's reconstruction. The implications and potential risks of using food practice for developing resilience and a healthy lifestyle are discussed. (C) 2017 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Ämnesord

SAMHÄLLSVETENSKAP  -- Psykologi -- Tillämpad psykologi (hsv//swe)
SOCIAL SCIENCES  -- Psychology -- Applied Psychology (hsv//eng)

Publikations- och innehållstyp

ref (ämneskategori)
art (ämneskategori)

Hitta via bibliotek

  • Appetite (Sök värdpublikationen i LIBRIS)

Till lärosätets databas

Hitta mer i SwePub

Av författaren/redakt...
Mårtensson, Fred ...
von Essen, Elisa ...
Om ämnet
SAMHÄLLSVETENSKAP
SAMHÄLLSVETENSKA ...
och Psykologi
och Tillämpad psykol ...
Artiklar i publikationen
Appetite
Av lärosätet
Sveriges Lantbruksuniversitet

Sök utanför SwePub

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy