1. |
|
|
2. |
|
|
3. |
|
|
4. |
- Berg, Christina, 1963
(author)
-
Portionsstorleken har betydelse: Lagom är bäst!
- 2012
-
In: Nordisk Nutrition. - 1654-8337. ; :2, s. 14-16
-
Journal article (other academic/artistic)abstract
- Både i verkliga livet och i experimentella studier har det visat sig att större portioner leder till högre energiintag. Stora portioner har också visat sig förenat med högre kroppsvikt. Att portionsstorlekarna blivit större över tid visar såväl återkommande kostundersökningar som inventeringar av utbud på marknaden. Det beror inte på slumpen att många studier fokuserat på snabbmat. Portionsstorlekarna för hamburgare, pommes frites, och läsk har ökat två till fem gånger under de senaste 50 åren.
|
|
5. |
- Berg, Christina, 1963
(author)
-
Stora portioner leder till större konsumtion av mat och dryck
- 2016
-
In: Nordisk Nutrition. - 1654-8337. ; 2016:1, s. 15-17
-
Journal article (other academic/artistic)abstract
- Sammantaget visar forskning att stora portioner stimulerar överkonsumtion. Att undvika stora portioner av energitäta livsmedel och sockerrika drycker kan därför göra det enklare att hålla kroppsvikten. Att istället äta stora portioner av mat som inte innehåller så mycket energi per gram kan däremot vara en bra strategi, exempelvis att äta en sallad före maten.
|
|
6. |
- Bergström, Kerstin, 1945, et al.
(author)
-
Barns intresse för mat och hälsa
- 2014
-
In: Nordisk nutrition. - 1654-8337. ; :4/2014, s. 20-22
-
Journal article (other academic/artistic)abstract
- Att barn är intresserade av hälsa vet vi från olika forskningsprojekt. Vanligtvis utgår forskning kring barns hälsa från ett utifrånperspektiv i meningen att vuxna studerar utfallet av barns hälsa. Inom forskningsprojektet BAMM (Barn som medforskare av matlandskap) är barnen själva medforskare. Som seniora forskare söker vi förstå dels vad barnen kan om hälsa i relation till mat, dels hur de visar att de kan ämnet och förmedlar det till omvärlden. Medforskande är komplext och intressant.
|
|
7. |
- Danielsson-Tham, Marie-Louise, 1947-
(author)
-
Behövs livsmedelstillsatser?
- 2009
-
In: Nordisk nutrition. - Lund : SNF Swedish Nutrition Foundation, Forskningsbyrån Ideon. - 1654-8337. ; :1, s. 31-33
-
Journal article (pop. science, debate, etc.)abstract
- Världen är sällan svart eller vit. Detta äger tillämpning också på livsmedelstillsatser. Det finns en anledning till att en tillsats används. Innan vi sänker alla tillsatser för gott måste vi ta reda på anledningen till varför de en gång började användas. Först därefter kan vi ta ställning till om de överlevt sig själva eller om de fortfarande är berättigade.
|
|
8. |
- Drake, Isabel, et al.
(author)
-
Bättre helhetsbild med kostmönsteranalys
- 2011
-
In: Nordisk Nutrition. - 1654-8337. ; :2, s. 6-8
-
Research review (peer-reviewed)abstract
- De senaste tio åren har kostmönsteranalys seglat upp som ett alternativ till traditionell analys i studier som undersöker samband mellan kost och hälsa. Kan detta fokus på helheten ge nya ledtrådar eller underlätta tolkningen av epidemiologiska studier?
|
|
9. |
|
|
10. |
|
|