SwePub
Sök i SwePub databas

  Extended search

Träfflista för sökning "WFRF:(Alander Sara) "

Search: WFRF:(Alander Sara)

  • Result 1-4 of 4
Sort/group result
   
EnumerationReferenceCoverFind
1.
  • Alander, Sara (author)
  • Offentliga storkök i det gröna folkhemmet : diffrakterade berättelser om hållbar utveckling
  • 2007
  • Doctoral thesis (other academic/artistic)abstract
    • Det är nu 20 år sedan Brundtlandskommissionens rapport kom ut, och begreppet hållbar utveckling fick sin stora spridning och inter¬nationella uppmärksamhet. Nu, våren 2007, är begreppet inte omdiskuterat på samma sätt som det en gång var, idag är det i stället begrepp som ”klimathotet” som debatteras och får rubriker. Hållbar utveckling har blivit ett bärande begrepp i internationella överenskommelser och det finns också en allt mer akut medvetenhet om att hållbar utveckling fordrar omställningar och förändring av många av de förhållanden och förhållningssätt vi i västvärlden tar för givna. I de dokument som oftast pekas ut som ursprunget till aktualiseringen av hållbar utveckling, Brundtland¬rapporten och Agenda 21, framgår att hållbar utveckling vilar på tre ben; ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I avhandlingen fokuseras offentliga sektorns storhushåll som i runda tal serverar 2 600 000 måltider varje dag, knappt 2 100 000 av dessa i grund-, gymnasie- och förskolor (Sundström 2000). Särskilt studeras den måltids¬produktion som sker i samband med skol- och förskoleverksamhet, en verksamhet som de flesta i Sverige i dag på något sätt berörs av. Hållbar måltidsproduktion förutsätter hållbara teknologier och hållbar teknologianvändning och -utveckling, med hänsyn till alla tre dimensionerna av hållbarhet. Hur hållbar utveckling kan relateras till teknologi¬användning inom offentliga sektorns måltidsproduktion har därför undersökts med hjälp av feministisk teknovetenskap. Forskningsfrågorna är: Vilka förutsättningar ger och kräver teknologianvändning i den offentliga sektorns storköks¬verksamhet? Hur rimmar dessa med socio¬kulturell, ekonomisk och ekologisk hållbarhet? För att kunna besvara dessa frågor har avhandlingen ytterligare ett syfte; att, med natur- och teknikvetenskapligt språkbruk experimentera med Donna Haraways figuration "diffraktion" som metodologi och därigenom uppmärksamma den mångfald av kunskaper och röster som är nödvändiga för att skapa hållbarhet som beaktar alla tre aspekterna av hållbar utveckling. I analyserna spelar också "situerade kunskaper" stor roll. Avhandlingens empiri består av deltagande observationer i kommunala storkök, intervjuer med kostchefer samt ledare av projekt för hållbar utveckling i offentliga sektorns måltidsproduktion och dokument. Med hjälp av feministisk teknovetenskap har jag kunnat visa på hur djupt involverad offentliga sektorns måltidsverksamhet är i teknologiska system som både fungerar småskaligt i varje enhet i verksamheten men också hur den är sammanlänkad i de storskaliga infrastrukturella systemen i vårt samhälle. Med feministisk forsknings¬metodologisk ansats har jag också visat på hur hållbar utveck¬ling kan förstås inom offentliga sektorns storköksverksamhet samt vad som kan krävas för att strävan efter hållbar utveckling ska bli lyckosam.I avhandlingsarbetet har jag rört mig mellan en fokusering på teknologiers funktioner och konsekvenser, särskilt med fokus på hållbar utveck¬ling, hanteringen av dem i förändringssammanhang och hur den teknologi¬intensiva måltids¬verk¬samheten i skolor och förskolor har betydelse för arbetet för hållbar utveckling men då inte endast som en följd av att verksamheten direkt blir föremål för resurseffektivisering. I den människotäta verksamhet som offentliga sektorns måltidsproduktion utgör är faktorer som omsorg, hälsa och välbefinnande starkt närvarande. Faktorer som är betydelsefulla för hållbar utveckling med hänsyn till alla dess dimensioner. I begreppet teknovetenskap ligger att kunskapsproduktionen och teknologi¬utvecklingen i dag äger rum i komplexa och utspridda sammanhang där universitet, företag och andra aktörer i samhället, till exempel offentliga sektorn, deltar och påverkar vägvalen, lokalt, nationellt och internationellt. Mot den bakgrunden är det väsentligt att överskrida de gränser som vi ofta drar upp mellan teknologi, vetenskap, politik och samhälle och i stället försöka visa på hur dessa länkas samman i användningen och utvecklingen av teknologi, något som är en nödvändighet för den förändringsaspekt som utmärker feministisk teknovetenskap och som feministiska vetenskapsstudier ofta syftar till. Min fokusering på hur materiella-diskursiva praktiker med en mångfald av apparaturer som teknologier, maskiner, människor, livsmedel, beräknade näringsrekommenda¬tioner etc är djupt involverade i det mer abstrakta som värderingar, skolarbete, inlärningsförmåga, sinnesintryck, förebilder… kan inspirera till ökat engagemang i de senare när förändringar och utveckling av teknologier är på gång. Avhandlingens experimenterade kan beskrivas som samtal mellan policies om hållbar utveckling, offentliga sektorns storkök som praktik, och feministisk teknovetenskap. Dessa samtal ger nya perspektiv som kan ge nya möjligheter i skapandet av hållbar utveckling.
  •  
2.
  • Alander, Sara, et al. (author)
  • Situated knovledge in the creation of sustainable technologies
  • 2003
  • Conference paper (peer-reviewed)abstract
    • In today's Sweden, sustainable development is seen as both an approach and a goal with selfevident value, and participation by members of society is a necessary resource in this process. Food and meal production are as vital as sustainable development and therefore the combination of the two forms a challenging field of research
  •  
3.
  • Mörtberg, Christina, 1950-, et al. (author)
  • “Why do the orders go wrong all the time?” : Exploring sustainability in an e-commerce application in Swedish public school kitchens
  • 2010
  • In: Information, Communication and Society. - London : Taylor & Francis. - 1369-118X .- 1468-4462. ; 13:1, s. 68-87
  • Journal article (peer-reviewed)abstract
    • In this paper we discuss sustainability, particularly social and cultural sustainability, in relation to an e-commerce application used in the kitchen of a Swedish public school. The notion of sustainability got its public definition through the Brundtland Commission and the report Our Common Future in which ecological as well as economic and social dimensions were underlined. An additional dimension, culture, has recently unfolded. The data reported in this paper were collected in public school and pre-school meal production. This is a large, institutional, tax-funded activity in Sweden as all pre-schools, compulsory schools and most upper secondary schools serve free lunch to the children and students. We discuss how an e-commerce application complicated the daily routines in the school kitchen rather than making the ordering of food stuff easier or more flexible and how small things that mattered in the staff's day-to-day activities shed light on the application's problems and weaknesses. Following Agenda 21, we relate these shortcomings to sustainability and also to participation. The discussion builds on social and cultural sustainability and participatory design with a focus on the involvement of users in design and implementation of IT systems and services.
  •  
4.
  • Mörtberg, Christina, 1950-, et al. (author)
  • Why do the orders go wrong all the time? : exploring sustainability in an e-commerce application in Swedish public school kitchens
  • 2010
  • In: Information and communication technologies, society and human beings. - Oslo : Universitetet i Oslo. - 9781609600570 - 9781609600594 ; , s. 419-433
  • Book chapter (peer-reviewed)abstract
    • In this paper we discuss sustainability, particularly social and cultural sustainability, in relation to an e-commerce application used in the kitchen of a Swedish public school. The notion of sustainability got its public definition through the Brundtland Commission and the report Our Common Future in which ecological as well as economic and social dimensions were underlined. An additional dimension, culture, has recently unfolded. The data reported in this paper were collected in public school and pre-school meal production. This is a large, institutional, tax-funded activity in Sweden as all pre-schools, compulsory schools and most upper secondary schools serve free lunch to the children and students. We discuss how an e-commerce application complicated the daily routines in the school kitchen rather than making the ordering of food stuff easier or more flexible and how small things that mattered in the staff’s day-to-day activities shed light on the application’s problems and weaknesses. Following Agenda 21, we relate these shortcomings to sustainability and also to participation. The discussion builds on social and cultural sustainability and participatory design with a focus on the involvement of users in design and implementation of IT systems and services.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Result 1-4 of 4

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view