SwePub
Sök i SwePub databas

  Extended search

Träfflista för sökning "WFRF:(Allerup Jonas) "

Search: WFRF:(Allerup Jonas)

  • Result 1-4 of 4
Sort/group result
   
EnumerationReferenceCoverFind
1.
  • Allerup, Jonas, et al. (author)
  • Snabbstatistik - preliminär skattning av utsläpp av växthusgaser 2015
  • 2015
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Naturvårdsverket har uppdragit åt SMED att utföra preliminära skattningar av utsläpp av växthusgaser 2014 för publicering i maj 2015. Med tanke på den korta tidsfristen och den i vissa fall begränsade tillgången till uppdaterade indata levereras skattningarna med en något annan sektorsindelning än till ordinarie rapportering. Utsläppen redovisas i kt CO2-ekvivalenter totalt samt per sektor enligt den modifierade sektorsindelningen. Metodiken baseras i huvudsak på SMED 2012 och 2006 års rapporterings- och metodriktlinjer från UNFCCC och IPCC. Förutsättningarna och metodvalet skiljer sig åt mellan olika sektorer. För utsläpp från energiproduktion och transporter samt i viss mån industriprocesser och avfallsförbränning har data avseende 2014 funnits tillgängliga och utnyttjats. Utsläpp från jordbruk och avfallshantering exklusive förbränning har skattats genom framskrivning av tidigare års utsläpp med linjär regression. Resultatet av beräkningarna visar att Sveriges totala utsläpp av växthusgaser 2014 var 53 888 kt CO2-ekvivalenter exklusive utrikes transporter. Det innebär en minskning med 3 procent jämfört med 2013 års utsläpp enligt Sveriges submission 2015. Totalt 82 procent av utsläppen har beräknats baserat på uppdaterade data avseende 2014. Resultatet är preliminärt och 2014 års utsläpp kommer att revideras till ordinarie submission 2016. Inga osäkerhetsskattningar har gjorts.Tidigare års preliminära uppskattningar av utsläppen har legat cirka en procent lägre än det slutgiltiga resultatet för aktuell submission. Detta kan ge en grov fingervisning om den förväntade avvikelsen från den slutgiltiga skattningen.
  •  
2.
  • Allerup, Jonas, et al. (author)
  • Utveckling av rapportering till CLRTAP NFR 1A och 5 map EMEP Guidebook 2013, steg 2
  • 2015
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Sverige rapporterar årligen emissioner till luft för uppföljning av Sveriges åtaganden gentemot de olika protokollen under FN:s Luftkonvention (UNECE CLRTAP) samt EU:s Takdirektiv (NEC). Vid ett flertal tillfällen har det framkommit att Sveriges inventering av luftföroreningar är ofullständig och alltså saknar utsläpp från vissa källor och av vissa ämnen. Det innebär bland annat att beräknade nationella totaler troligtvis är underskattade, vilket försvårar arbetet med att följa upp de olika åtagandena. I den senaste ERT-granskarrapporten rekommenderas att Sverige förbättrar fullständigheten av sin rapportering, och det påpekas att detta kan ske genom att applicera default-faktorer från EMEP/EEA Guidebook 2013. I de fall där det finns default-metoder och default-emissionsfaktorer tillgängliga i EMEP/EEA Guidebook 2013 för koderna NFR 1A och NFR 5 (A, B1, B2, D1, D2, D3, E) och Sverige har rapporterat ”NE” (Not estimated) eller ”NA” (Not applicable), har vi i denna studie gjort beräkningar genom att applicera default-emissionsfaktorn på aktivitetsdata. För avfallssektorn har en del ny aktivitetsdata implementerats för att matcha default emissionsfaktorer från Guidebook. De beräknade emissionerna står endast för en liten del av den nationella totalen för respektive ämne som rapporteras till submission 2015 och de nya beräkningarna kommer att implementeras i inventeringen.
  •  
3.
  • Almqvist, Sara, et al. (author)
  • Fördjupad analys av den svenska klimatomställningen 2020 : Klimat och luft i fokus
  • 2020
  • Reports (other academic/artistic)abstract
    • Sverige har ambitiösa klimatåtaganden där regeringen uttalat att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Riksdagen har antagit ambitiösa mål för att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige för att vara med i omställningen och begränsa den globala uppvärmningen i linje med Parisavtalet. Under 2017 antog riksdagen ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige med nya klimatmål. Det långsiktiga klimatmålet innebär att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Det innebär att utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser ska ha minskat med minst 85 procent senast år 2045 jämfört med utsläppen år 1990.Naturvårdsverket visar vägen mot klimatmålenNaturvårdsverket ansvarar för uppföljningen av Sveriges nationellt fastställda klimatmål. Årets rapport innehåller fördjupade analyser av trender i den svenska klimatomställningen för Sveriges utsläpp och nettoupptag av växthusgaser och ger en övergripande bild av hur vi befinner oss på vägen mot Sveriges klimatmål. Rapporten innehåller ett särskilt fokuskapitel som beskriver möjligheter med att integrera åtgärdsstrategier i luft- och klimatarbetet.Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar för långsamtSveriges territoriella utsläpp av växthusgaser var 50,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2019, vilket motsvarar en minskning om 2,4 procent jämfört med 2018. För att nå det långsiktiga klimatmålet om nettonollutsläpp till 2045 krävs en genomsnittlig minskningstakt om 6–10 procent per år från 2019.Det senaste årets utsläppsminskning beror främst på minskade utsläpp inom industrisektorn och el- och fjärrvärmesektorn. Inom industrin har utsläppen framför allt minskat på grund av planerade underhållsstopp på raffinaderier och minskad produktion inom mineralindustrin. Minskade utsläpp syns i de flesta sektorerna, förutom jordbrukssektorn och arbetsmaskiner där utsläppen har ökat jämfört med föregående år.
  •  
4.
  •  
Skapa referenser, mejla, bekava och länka
  • Result 1-4 of 4

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

 
pil uppåt Close

Copy and save the link in order to return to this view